Köttfärspanna med haricots verts, morötter och ris

Hösten är perfekt för värmande husman

Nog för att jag älskar våren allra mest följt av den härliga sommaren. Trots det måste jag ändå säga att hösten också är en favoritårstid. Det är något särskilt med att kunna plocka fram de stickade koftorna igen, mysa framför brasan och tända ljus, plocka svamp under sköna höstpromenader och bjuda på härliga värmande middagsrätter. Vi får heller inte glömma den fina höstskörden man kan njuta av. Potatis, morötter, kål och lök var redo för skörd redan tidigare på året, men jag har fortfarande kvar en massa som man kan använda i matlagningen. Det är så lyxigt.

Jag slår gärna på stort till helgerna, men i veckorna blir det enklare middagsmat. Som denna köttfärspanna med haricots verts, morötter och ris. Den är enkel att svänga ihop och kan serveras med potatis, couscous eller quinoa till om man hellre vill ha det. Jag älskar dock ris så för mig är det ett givet val. Det här är inte som en såsig gryta utan med som en fräs eller panna med en småsimmig skysås.

Enkel och god vardagsmat

Det fina är att man kan byta ut ingredienserna i receptet mot sånt man har hemma och behöver ta reda på. Exempelvis kan man byta bönor och paprika mot de grönsaker man har hemma. Har man exempelvis inte färsk paprika kan man ta inlagd paprikasallad. Vill man hellre ha fläsk- eller lammfärs tar man det. Det som ligger och skräpar i kylen och skafferiet är perfekt att använda sig av.

I denna panna har jag också olivolja för att den ska bli fylligare och smakrikare. Nötkött är rätt magert och brukar därför ofta behöva en liten knuff av extra fett för att få en bra munkänsla. Oljan från inlagda vitlökar är väldigt god att spara och använda i denna panna, istället för olivoljan. Jag brukar köpa vitlökar som är inlagda i en chiliolja, men det går lika bra med de som är inlagda i en örtolja om man föredrar det. Egentligen är inte chilioljan het utan har mer en fin och smakrik rondör. Saltade jordnötter är också gott att servera till för att addera crunch till det hela.

» Här hittar du recept på fler goda vardagsrätter

Köttfärspanna med haricots verts, morötter och ris

Köttfärspanna med haricots verts, morötter och ris

För: 4 personer

400g nötfärs
salt, svartpeppar
1 stor gul lök
3 morötter (ca 300g)
250g haricots verts och vaxbönor
3 vitlöksklyftor
1 grön paprika
2 msk chipotlepasta
1 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
1 tsk gul curry
1 dl olivolja
5 dl kallt vatten
1 tsk majsstärkelse (maizena)

Tillbehör:

4 dl basmatiris

  • Hacka den gula löken och finhacka vitlöken. Tvätta morötterna och skala dem om de är fula och jordiga. Halvera morötterna på längden och skiva dem. Kärna ut och strimla paprikan. Snoppa och skär haricots vertsen till cirka 2–3 centimeter långa bitar. Om bönorna är färska, sjud dem 2 minuter i saltat vatten. Frysta går bra att använda direkt.
  • Smält smör i en stor stekpanna eller traktörpanna och lägg i färsen. När den börjar skifta till brunt, lägg i löken och stek allt i några minuter. Lägg i morötter, paprika, bönor och vitlök. Stek ytterligare 5 minuter.
  • Rör i chipotlepasta, soja, balsamvinäger, curry och olja. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och häll i pannan. Låt allt puttra i 10 minuter. Rör i lite mer vatten om det behövs. Vill du ha en simmigare skysås kan man reda den med mer majsstärkelse. Servera med kokt ris.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.