Köttfärssås med blandfärs, morötter och zucchini

Värmande husman

Vips så blev det höst. Från soliga och ganska varma sensommardagar blev det plötsligt kallt i ett nafs. De senaste morgnarna har temperaturen legat runt 2 grader hos oss, så nu gäller det att ta hand om odlingarna. Med kallare väder börjar vi också äta rustikare mat. Vi grillar så klar fortfarande, om det inte är för kallt, men annars blir det mer värmande middagar inomhus. Som denna pastarätt som jag serverar med en köttfärssås med blandfärs, morötter och zucchini.

Jag tycker att blandfärs är trevligt att använda i köttfärssås. Då behöver man inte addera olja, vilket jag burkar göra när jag använder nötfärs. Nötfärsen är ju magrare, så det behöver ofta en knuff av fett för att bli fylligare och få en rundare smak.

Köttfärssås med blandfärs

I denna pastasås använder jag också gul lök och vitlök, vilket är mer eller mindre obligatoriskt i en stor del av min matlagning, samt zucchini, morötter, kryddor och några ingredienser från konserver så som tomatpuré, krossade tomater och kalamataoliver. Svårare än så är det inte. Ju längre den får stå och puttra på låg värme, desto godare blir den eftersom smakerna då får utvecklas och koka ihop.

Servera gärna köttfärssåsen med pasta, gärna capellini-spaghetti, riven parmesanost och nymalen svartpeppar. Varför också inte ett glas rött vin om man vil lyxa till det hela.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Köttfärssås med blandfärs, morötter och zucchini

Köttfärssås med blandfärs, morötter och zucchini

För: 4–6 personer

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1/2 zucchini (ca 150g)
3 morötter (ca 300g)
500g blandfärs
salt, svartpeppar
500g krossade tomater
3 dl vatten
1 dl tomatpuré
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 dl kalamataoliver

  • Grovhacka löken. Finhacka vitlöken och hacka chilin. Skiva zucchinin tunt och skär skivorna sedan till tunna stavar. Riv morötterna på de stora hålen på ett rivjärn.
  • Smält en klick smör i en traktörpanna eller en stekpanna med höga kanter. Lägg i löken och låt den mjukna på knapp medeltemperatur.
  • Öka temperaturen, fös löken utmed kanterna och lägg i färsen. Salta och peppra. Stek tills färsen fått yta och blanda sedan i vitlök och chili.
  • Lägg i morötter och zucchini och blanda med färsen. Salta och peppra. Låt det stekas cirka 2 minuter och rör sedan i krossade tomater, vatten, tomatpuré och kryddor. Låt allt puttra i cirka 5–10 minuter.
  • Grovhacka kalamataoliverna och blanda ner i såsen. Servera med pasta, gärna capellini-spaghetti, riven parmesanost och nymalen svartpeppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.