Köttfärssås med paprika, bönor och champinjoner

Vardagsmat som räcker till många

Här om dagen satt jag och planerade vilka recept jag skulle publicera i bloggen. Jag har runt 200 recept som ligger och väntar, men ändå hade jag inget som riktigt passade säsongen. Jag har ett helt gäng recept med kantareller i. Men de passar ju bäst på hösten när skogen är full av svamp och folk är sugna på att laga något av godingarna. Visst kan man köpa kantareller på burk eller plocka fram de man fryst in. Kanske till och med använda champinjoner istället – färska eller på burk.

Grytor och gratänger

Jag har också en massa härliga recept med ogräs och ramslök. Men utan varken det ena eller andra blir det kanske lite konstigt. Ramslöken kan man visserligen byta mot lite vitlök och gräslök. Men själva problemet var egentligen inte råvarorna, utan det faktum att vissa rätter passar bättre vissa årstider.

Köttfärssås med paprika, bönor och champinjonerMat som passar i januari och februari är inte lätta små rätter och sallader – jag föredrar gratänger och grytor. Rustik och smakrik mat som kan slevas upp mycket av och som kan serveras till pasta, ris eller potatis. Värmande mat som kan göras mycket av och användas till matlådor – eller piffas upp med nya tillbehör dagen efter.

Alltså tog jag mig en funderare över varför jag inte hade några såna recept… och kom fram till att det är precis sånt vi käkat på sistone, men som helt enkelt inte hamnat i receptsamlingen. Kanske för att de är så… enkla?

Enkel köttfärssås

Denna vecka lagade i alla fall sambon denna köttfärssås med paprika, bönor och champinjoner. Han ville ha pasta och jag ville ha ris till. Hur löste vi det? Vi gjorde förstås både och. Resterna hamnade i fyra olika lådor i kylen – en för köttfärssåsen, en för riset, en för pastan och en för salladen. Salladen drygades ut dagen efter med nya ingredienser, och sambon som då var sugen på ris, kunde variera det hela genom att dyka ner i rätt burk.

Det är det som är det fina med sån här typ av vardagsmat – man kan göra mycket och kombinera som man vill. Med nya kryddor och individuella lådor i kylen är det lätt att piffa till det dagen efter. Gör man exempelvis en vegetarisk gryta första dagen kan man exempelvis variera den med kyckling ena dagen och köttfärs en annan dag. Här kan du läsa mer om mina tips på hur man lagar enkel veckomat.

» Här hittar du fler recept på god vardagsmat

Köttfärssås med paprika, bönor och champinjoner

För: 6-8 personer

Köttfärssås med paprika, bönor och champinjoner

Köttfärssås:

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
400g blandfärs
1 burk skivade champinjoner
1 grön paprika
1 morot
1 röd chilifrukt
1 burk/tetra blandade bönor (á 400g)
2 burkar krossade tomater
1 msk torkad oregano
1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk hel kummin
2 msk hackad persilja
salt, peppar

Tillbehör:

jasminris eller spagetti

  • Hacka gul lök och vitlök. Låt den gula löken mjukna i smör i en stor kastrull eller gryta. När löken mjuknat, ha ner vitlöken och låt den fräsas cirka 30 sekunder. Ha ner köttfärs och champinjoner och stek under omrörning till köttfärsen fått yta.
  • Hacka paprika, morot och chili och ha ner i grytan. Låt det fräsa med i 5 minuter. Slå sedan på sköljda bönor och krossade tomater. Rör ner alla kryddor och örter och låt allt puttra under lock på medelvärme i cirka 15 minuter. Servera med kokt jasminris eller kokt spagetti samt en sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.