Köttfärsspett, rödbetssallad med pumpafrön och fetaost samt äppel och limetzatziki

Enkel sommarmat

Underbara, härliga sommar. Äntligen är du här. Njut av lättlagad sommarmat med ljuvliga smaker – varje dag. Grillen är ständigt tänd hos oss på sommaren. Vanligt är också att det grillas köttfärs i alla möjliga former och smakkombinationer

Spett av köttfärs till grillen

De här spetten kan man antingen göra med eller utan spett. Det ser förstås lite extra trevlig ut med spett, men det gör man som man vill. Självklart behöver man inte heller en grill för att få till det, utan det går precis lika bra med en stekpanna. Kombinationen med den svala såsen och en ljummen rödbetssallad är ett säkert kort som passar året runt.

Släng inget i onödan! Blasten från rödbetor går precis lika bra att äta.
Spana in den här posten om ätbar blast.

 

Köttfärsspett med ljummen rödbetssallad och limetzatziki

För: 4 personer

Köttfärsspett, rödbetssallad med pumpafrön och fetaost samt äppel och limetzatziki

Rödbetssallad med feta och pumpafrön:

1 kg rödbetor
1 röd lök
150g fetaost
1 dl pumpafrön
5 bitar soltorkade tomater
1 msk olivolja
40g babyspenat
1 burk kikärtor
1 dl svarta, urkärnade calamataoliver
salt, peppar, oregano

Köttfärsspett:

1 kg köttfärs
1 gul lök
2 skivor surdegsbröd
1 ägg
0,5 dl hackad inlagd gurka
1 tsk hickorysås
1 tsk äppelcidervinäger
3 vitlöksklyftor
salt, peppar, persilja, oregano

Äppel och limetzatziki:

1 gurka
1 äpple
1/4 lime
5 dl matlagningsgyoghurt
1 tsk smör
3 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano

1. Skala och dela rödbetorna och koka dem mjuka i saltat vatten. Strimla löken och stek lätt så att den blir mjuk i lite smör.

2. Rosta pumpafröna i lite olja till de börjar knäppa. Blanda ihop tillsammans med löken, kikärtor, babyspenat, calamataoliver och smulad fetaost i en bunke. Strimla soltorkade tomater och ha i. Krydda och blanda ihop.

3. Smula ner brödet i en bunke och rör sedan ner ägg och köttfärs. Pressa i vitlök och riv gul lök på ett rivjärn. Krydda och blanda ihop allt och forma till korvar. Grilla eller stek.

4. Riv äpple och gurka i stora hålen på ett rivjärn. Välj gärna en smal och mörkgrön gurka, på så vis är det inte lika stort kärnhus och lika mycket vatten i den. Lägg rivet i ett durkslag och pressa ur saften som i en trasa. Salta och låt stå ca 30 minuter i durkslaget.

5. Pressa vitlöksklyftorna och bryn lätt i en stekpanna med lite smör – då slipper du den ettriga och stickiga smaken som lätt uppstår av rå vitlök och får isället en rund och god smak. Häll av vätskan som urlakats och häll ner rivet i en skål. Pressa i limesaft och blanda ned vitlöken. Rör ner yoghurten och smaka av med kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.