Köttfärsspett med linssallad

Ta tillvara på resterna

Här om veckan åt vi sill, ägg och potatis. Jag älskar sill, ägg och potatis, och vi äter det precis när andan faller på – inte bara till påsk, jul och midsommar. Så fort det är sol och man är lite hungrig passar det fint att duka fram. Efter vår sill-lunch fick vi över hackad rödlök, gräslök och dill, som vi brukar strössla över gräddfilen, samt potatis. Jag hade också en påbörjad ansjovis-burk ståendes som behövdes tas om hand om. Det hela fick bli en helt ny vardagsrätt som blev hur god som helst. Ansjovisen och de hackade örterna blandades med köttfärs till järpar, medan potatisen halverades och stektes i smör och blandades med röda linser till en sallad.

Att ta tillvara på resterna i kylen på det här viset är bra, för vi kastar alldeles för mycket nu för tiden – helt i onödan. Du behöver förstås inte göra den här rätten av rester, men varför inte prova med det du har liggandes i kylen? Vem vet vad man kan hitta?

Enkel mat till picknick och buffé

Spetten kan både grillas eller stekas, om man så vill. Ska man ut på picknick kan allt lagas i förväg och tas med i lådor. Jag tycker också den här rätten är perfekt om man ska ha buffé. Då kan man nämligen laga upp extra mycket och servera det tillsammans med andra tillbehör så som såser, röror, paj och bröd. Ska du ha fest? Här hittar du bästa tipsen när man ska ha stor fest.

Köttfärsspett med linssallad

För: 4 personer

Köttfärsspett med linssallad

Köttfärsspett:

1/2 röd lök
3 msk hackad gräslök
3 msk hackad dill
75g ansjovis (1/2 liten burk)
1 ägg
salt, peppar
800g nötfärs

Linssallad:

500g småpotatisar
2 dl röda linser
45g machesallad eller svinmålla
3 msk svarta semasmfrön
1 knippe färsk dill
0,5-1 dl olivolja
salt, peppar
gräslöksblommor och röd oxalis till dekoration

  • Gnugga potatisen ren och koka den i saltat vatten. Slå av vattnet och låt den svalna. Stek den sedan i smör i stekpanna så den får fin yta. Koka upp vattnet till linserna med salt. När det börjar koka, dra ner temperaturen så det bara sjuder och ha i linserna. Låt linserna sjuda i 10 minuter. Slå av vattnet och låt dem svalna. Blanda potatis och linser med machesallad eller svinmålla, svarta sesamfrön, riven färsk dill, olivolja och kryddor. Dekorera exempelvis med gräslöksblommor och röd oxalis.
  • Hacka lök, gräslök, dill och ansjovis. Blanda med ägg och kryddor och ha sedan ner köttfärsen. Forma färsen till järpar och trä upp på spett. Grilla spetten och servera med sås; bearnaise som rörs ut med med creme fraiche, eller hovmästarsås som rörs ut med creme fraiche.

Köttfärsspett med linssallad


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.