Enkla, vegetariska bönbiffar med salladslök

Köttfri Måndag

Med tanke på hur många recept som finns här i matbloggen med bönor, och med tanke på hur mycket jag tjatat om hur bra det är med bönor, kan det inte undgått någon att jag gillar bönor. Tar man bort en del ur kostcirkeln är bönor ett kanon-komplement då de innehåller allt möjligt bra som kroppen vill ha. Bra protein, fibrer, mineralämnen och essentiella fettsyror är bara några av dem. Tack vare de långsamma kolhydraterna förlängs också mättnadskänslan.

Glutenfritt, hälsosamt och köttfritt

Många förespråkar också att man ska byta ut köttet mot bönor och ha en köttfri måndag. Varför bara måndag? Gör det när som helst. De här läskigt goda biffarna görs på bönor och är helt utan mjöl, på så vis passar det också den som är glutenintolerant. Basen kan man känna igen från falafel då den består av kikärtor. Sockret tillför lite sötma som passar riktigt bra, vill man dock undvika socker skippar man det bara helt eller byter mot någon annan typ av socker.

Perfekt till sommarbuffén

Vi åt detta som del i en plockmiddag – dvs flera olika smårätter där man kan blanda som man vill. De lämpar sig alltså lika bra som ersättare för kött i en vanlig middag, såväl som del i buffé eller till plock. Gör man biffarna ännu mindre kan man dessutom servera dem till fördrinken vilket är både kul och annorlunda.

Enkla, vegetariska bönbiffar med salladslök

För: 4 personer

Mjölfria bönplättar

1 burk kikärtor (400g)
3 ägg
1 tsk strösocker
2 salladslökar
1 tetra blandade bönor (400g)
salt, peppar, vitlökspulver

1. Mixa kikärtorna till en slät smet tillsammans med ägg, strösocker och kryddor.

2. Skiva salladslökarna och blanda ner dem samt sköljda bönor i smeten.

3. Smält smör i en stekpanna och klicka ut ca 2-3 msk per plätt. Skyffla ihop till runda plättar med stekspaden och stek gyllenbruna på varje sida.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.