Värmande gryta med högrev
Denna köttgryta med morötter purjolök och kapris är riktig höst- och vintermat. Jag menar hur härligt är det inte att svänga ihop en mustig gryta som är värmande och god till middagsmat? Denna gryta är enkel att göra. Den innehåller egentligen inte särskilt många råvaror, för flera av dem är mer smaksättning och konsistens.
Själva grytan består av kött – jag tar högrev eller nötstek, purjolök, blekselleri, vitlök, morötter och kapris. Sedan smaksätter jag med äppelcidervinäger, soja, sambal oelek och oregano. Och så klart salt och svartpeppar. För att grytspadet ska bli lite tjockare rör jag också ut lite majsstärkelse i kallt vatten som sedan hälls i grytan.
Så kan du variera receptet
Har man ingen purjolök går det lika bra med gul lök. Har man ingen sambal oelek går det bra att byta mot exempelvis srirachasås eller chili – färsk eller som pulver. I brist på selleri går den att utesluta. Eller varför inte ta libbsticka om du har det i frysen? Är du sugen på något annat är det så klart bara att lägga i. Fler rotsaker passar fint såväl som soltorkade tomater eller inlagda vitlökar.
Grytan serverar jag sedan med kokt potatis, men även ris, couscous eller quinoa går bra. Gör den gärna i förväg så den får stå till sig och smakerna gifta sig ordentligt. Jag menar, alla vet ju hur många rätter det finns som är ännu godare dagen efter.
» Här hittar du fler recept på goda grytor

Köttgryta med morötter purjolök och kapris
1 kg högrev eller nötstek
salt, svartpeppar
5 dl vatten
20 cm purjolök
3 stjälkar blekselleri
3 vitlöksklyftor
4 morötter
1 msk äppelcidervinäger
2 msk kinesisk soja
2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
3 dl kallt vatten
1 msk majsstärkelse (maizena)
1 msk torkad oregano
1 dl kapris
- Ansa köttet från hinnor och skär det till bitar på cirka 5–6 cm. Smält smör i en stekpanna och bryn köttet runt om på hög temperatur. Salta under stekningen. Lägg över köttet vartefter i en gryta och mal över peppar. Häll även över eventuell köttsaft i grytan. När allt kött är stekt, häll vattnet i stekpannan och låt det koka upp. Slå över skyn i grytan.
- Strimla purjolök och selleri. Hacka vitlök och skiva morötterna i ganska stora bitar. Lägg allt i grytan. Rör i vinäger, soja, sambal oelek och olivolja. Rör ut majsstärkelsen i det kalla vattnet och häll det i grytan. Smula i oregano och lägg i kaprisen. Salta och peppra. Ställ grytan på spisen och låt det koka upp. Dra ner värmen och låt grytan småputtra under lock i 1,5 timme.
- Servera grytan med kokt potatis, ris eller couscous.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.