Köttgryta med rödvin, timjan och rotsaker

Köttgryta med ris

Köttgrytornas tid är här. Den som följt Landleys kök under en tid att jag är ett stort fan av lättlagade maträtter – exempelvis gratänger och grytor. Gratänger och grytor är maträtter som sköter sig själva medan man gör något annat – exempelvis diskar, dukar eller pillar sig i naveln. Gratänger och grytor blir också bara godare med tiden ju längre de får stå till sig. Av den orsaken lämpar de sig också utmärkt som vardagsmat att laga dagen innan. Eller varför inte som mysig höstmat att bjuda på, matchat med ett gott rödvin?

Vinprovning

Mer om vin

På tal om vin är det något många inte känner till att jag under 4,5 år skrivit om vin för vinsajten Vinston.se. Under dessa 4,5 år skrev jag all information om vin för webbplatsen (dock ej informationen om produkterna), gav vintips, skapade recept och skötte nyhetsbreven som gick ut två gånger i veckan. Eftersom jag ville hålla vinskriverierna till en plats och på så vis få lite mer kvalitet på det hela skrev jag bara om vin där, och knappt något här i bloggen.

I februari 2018 slutade min konsulttjänst på Vinston, så framöver kommer du istället att få läsa mer om vin här i Landleys kök. I vanlig ordning får du till flera recept också vintips till maten. Vintipsen är naturligtvis testade till maten. Du kan förstås också ställa frågor i kommentarsfältet till passande recept för att få rekommendation på vin. Smidigt va? Är det något du skulle vilja läsa mer om här i Landleys kök är det bara att hojta till i kommentarsfältet. Jag besvarar alla frågor inom ett par dagar. Observera att inga recept-specifika frågor besvaras via mail.

Så kan du följa Landleys kök

Glöm förresten inte att du kan följa Landleys kök på fler sätt än bara här i bloggen. Mitt absoluta favoritsätt är att följa via RSS. Då får du den senaste informationen direkt i din telefon eller dator direkt när den publiceras. För att följa via RSS behöver du en RSS-läsare och lägga till flödet från Landleys kök. Visst låter det knepig? Det är inte det minsta knepigt. Jag rekommenderar RSS-läsaren Feedly. Installera den och sök sedan efter Landleys kök. Därefter väljer du bara att prenumerera på flödet.

Du kan även följa mig via Pinterest. Här hittar du förstås allt jag sparar när det kommer till snygga bilder, inspirerande mat och härlig inredning. Antingen följer du alla mina boards eller så väljer du att följa de du tycker är intressanta. Facebook är också ett sätt att följa på. Här postar jag utvalda recept ett par gånger i veckan. Du kan också prenumerera på nyhetsbrevet som kommer en gång i månaden samt vid särskilda högtider. I dessa hittar du utvalda favoriter som passar säsongen till.

God höstgryta med rotsaker och högrev

På tal om denna gryta är det en riktig mysig rätt som är underbar att bjuda på till hösten. Champinjonerna kan man byta mot nyplockad svamp, exempelvis kantareller, diverse soppar eller trattkantareller. Tycker man att det blir för mycket ingredienser kan man skippa rödkålen, å andra sidan adderar den en god rustik smak. I receptet nedan får du veta hur man lagar denna gryta i Crock Pot såväl som i vanligt gryta på spisen.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Köttgryta med rödvin, timjan och rotsaker

För: 6-8 personer

Köttgryta med rödvin, timjan och rotsaker

1 kg fransyska eller högrev
1 msk torkad timjan
300g champinjoner eller nyplockad svamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 morötter (cirka 250g)
3 palsternacka (cirka 250g)
150g haricots verts (fryst eller färsk)
200g rödkål
5 dl rött vin
3 dl vatten
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar
1 msk maizena + 0,5 dl kallt vatten

Tillbehör:

jasminris
créme fraiche

  • Ansa köttet från segt fett och skär köttet till små tärningar. Ställ Crock Potens innergryta på spisen och ha ner köttet. Har du en Crock Pot av äldre modell steker du i en vanlig stekpanna och öser sedan över innehållet i Crock Poten. Bryn köttet och strössla över timjan.
  • Rengör champinjonerna och kvarta dem. Ha ner i Crock Poten/stekpannan med köttet och låt dem få lite färg. Tar du nyplockad blandsvamp, stek den separat tills vätskan försvunnit och ös sedan ner den med övriga innehållet – annars blir det väldigt mycket svampsmak på allt. Hacka lök och finhacka vitlök och ha sedan i pannan. Stek på låg värme tills löken mjuknat. Gör du köttgrytan i vanlig gryta på spisen, bryn kött, svamp och lök i stekpanna och ös över i en gryta.
  • Ha ner hackade morötter, palsternacka och rödkål i grytan. Skär haricots vertsen till kortare bitar och ha ner. Ställ innergrytan i Crock Potens värmeanordning och sätt den på varmaste läget i 5 timmar. Slå på rödvin och vatten. Krydda och rör om. Lagar du i vanlig gryta på spisen, kör grytan på medelvärme (så det puttrar lätt) i cirka 3-4 timmar.
  • När det är 1 timme kvar, rör ut maizena i kallt vatten och ha ner i grytan. Servera med kokt ris och créme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.