Köttgryta i tryckkokare med nötstek, rödvin och rotsaker

Den bästa söndagsgrytan

En söndagsgryta sitter aldrig fel. Särskilt när den lagas i tryckkokare. Alltså kött i tryckkokare är ju helt fenomenalt. Det blir mört på nolltid. Denna gryta hade jag i vanliga fall kanske kört fyra timmar eller mer, om jag hade lagat den i vanlig gryta. Nu går den istället på knappa timmen att koka. Hur smidigt som helst! Särskilt när man kommer på i sista sekunden att man vill ha en mör och fin köttgryta. Köttet bli så mört och bra att man kunde tro att den gått i flera timmar.

Tryckkokare är både tidssparande och smidigt

Denna köttgryta i tryckkokare med nötstek, rödvin och rotsaker är en riktig klassiker. Jag serverar den med potatispuré och inlagd gurka. En sak jag gillar med gryta är just hur smidigt det är att svänga ihop en stor omgång och sedan ha som rester efterföljande dagar. Vill man variera det hela tar man bara andra tillbehör de andra dagarna – exempelvis ris eller pasta. Eftersom det är gott med lite underliggande hetta i grytan har jag i en halv habanero. Man kan så klart byta mot röd chili eller skippa den helt.

Jag gör också ganska stora bitar av köttet, cirka 2-3 centimeter breda och ungefär 5 centimeter långa. Jag skivar alltså köttet över fiberriktningen i ganska tjocka skivor, sedan skär jag skivorna tvärs över långgsidorna. Var noga med att skiva nötsteken över fiberriktningen, annars är det lätt att detta kött blir segt. Och det vill man ju inte. En del frågar vad man ska ha för vin i grytan. Jag brukar köpa vin på 1-liters tetra eller ta slattarna ur de flaskor som stått för länge. Det spelar alltså ingen större roll vilken sort man tar.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Köttgryta i tryckkokare med nötstek, rödvin och rotsaker

Köttgryta i tryckkokare med nötstek, rödvin och rotsaker

För: 6-8 personer

1 kg nötstek
salt, peppar, torkad timjan
2 vitlöksklyftor
300g rotselleri
3 morötter
1/2 röd habanero eller chilifrukt
2 gula lökar
0,5 dl hackad, färsk persilja
2 msk hackad, färsk rosmarin
5 dl rött vin
5 dl vatten

Potatispuré:

1 kg mjölig potatis
1 dl mjölk
vatten
salt, peppar, lökpulver

Tillbehör:

inlagd gurka

  • Ansa köttet från hinnor och skär det till stora bitar. Hetta upp tryckkokaren med en klick smör om du har en Crock Pot Express Multi Cooker eller tryckkokare som står på spisen. Annars hettar du upp en stekpanna. Bryn köttet i omgångar så det får yta – krydda under bryningen med salt, peppar och smular timjan. Skiva vitlök och ha ner på slutet. Ha ner köttet i tryckkokaren om du använder en stekpanna.
  • Skala rotsellerin. Gnugga morötterna rena eller skala dem om de är jordiga. Hacka rotselleri, morötter, habanero och lök. Hacka örterna. Ha ner allt i tryckkokaren och slå på vin och vatten. Sätt på locket och kör tryckkokaren i 1 timme. (Kör på högsta effekt om du använder en Crock Pot Express Multi Cooker.)
  • Skala och skär potatisen till bitar. Ha ner i en kastrull med saltat vatten och koka i 10 minuter eller tills de mjuknat. Slå av vattnet och pressa eller mosa potatisen. Ställ tillbaka på plattan och rör i mjölk. Späd med vatten tills purén får lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och lökpulver.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.