Tacopaj med långkokt högrev

Paj fylld med köttgryta

När vi ändå är inne på temat med chili tycker jag vi slår till på en paj med chiligryta – i. Jag lagar sällan paj med kött i, men när jag väl gör det undrar jag alltid varför det blir så sällan. Det är ju så himla gott. I den här pajen väljer man som vanligt hettan efter behag – alla gillar trots allt inte het mat.

Graham Beck Shiraz Cabernet SauvignonJag behövde vid detta tillfälle rensa lite i frysen, därför hade jag i både lammrostbiff, kalvfilé och fläskkarré av Rapsgris. Med andra ord kan man ta vilken typ av kött man vill och köra ett långkok på.

Helgmiddag med vintips

Just den här pajen passar bra som middag till helgen eller som inslag i en buffé. Jag rekommenderar helt klart att man lagar den dagen innan och sedan värmer på när den ska ätas. Då har innehållet hunnit sätta sig och smakerna kommer till sin allra bästa rätt. Rester är ju trots allt allra godast.

TexMex-paj

Servera med en blandad sallad med småblad, tomat och majs. Vill man gå all in på texmex-stuket kan man gott servera med lite gräddfil till. Vi drack en helt klart prisvärd Shiraz till från Graham Beck. Den rekommenderas till och länk hittar du under receptet.

Tacopaj med långkokt högrev

Köttpaj – gryta i pajskal

För: 4 personer
Temperatur: 200°C

Köttgryta till fyllning:

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
900g högrev
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 burk stora vita bönor
ett par kvistar färsk rosmarin
1 tsk hel kummin
1 msk malen koriander
1 nypa kanel och 1 nypa gul curry
salt, peppar

2 ägg
1 msk majsstärkelse
2 dl riven ost

Pajdeg:

4 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
150g smör
3 msk vatten
salt

1. Hacka gul och vit lök. Stek den mjuk i smör och häll över i en kastrull. Ansa köttet och dela till mindre bitar. Bryn köttet i smör och ha sedan ner det i kastrullen. Slå på krossade tomater och vatten och låt det koka upp. Ha ner bönor, kryddor och örter. Låt sedan puttra under lock i 5 timmar. Rör om då och då.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Smula ner smöret och knåda ihop. Dryga ut med vatten till den är lagom fast. Kavla ut degen rundel och platta ut i en oljad gratängform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 200°C.

3. Rör i ägg och majsredning i köttgrytan. Ha ner i pajskalet och grädda sedan till den stelnat – ca 30-40 minuter i 200°C. Strössla över riven ost som får gräddas klart med pajen de sista minuterna. Om pajen börjar bli bränd, lägg över en bit aluminiumfolie och grädda klart. Servera med en småblads-sallad med majs och tomater.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.