Kräftskiva

Så kokar man fond på kräftor

Nyligen när jag gjorde en kräftskive-fotografering fick jag ett gäng kräftor över. Stjärtarna använde jag till en förrätt, men skalen kändes kändes så slösaktigt att kasta bort att jag bestämde mig för att koka en fond på dem. Jag har länge velat göra det, men oftast har jag inte haft tid eller ork att göra det. När allt kommer till kritan är det enkelt att göra en fond. Mycket enklare än man kan tro.

Gör en fond av resterna

Skalen sköljs och klorna krossas – om de inte redan är urätna förstås, då slipper man det besväret. Har man bara tagit tillvara på stjärtarna, som i mitt fall, kan man bara krossa klorna med en hammare. Morötter och lök fräser man sedan upp tillsammans med kräftskalen, sedan är det bara att låta det puttra ihop.

Recept på skaldjursfond

När fonden har silats av kan man använda den i såser, soppor och annat gott. Tänk så mycket vi kastar bort i onödan. Tänk också så mycket pengar vi slänger ut på att köpa sånt man så enkelt kan göra själv. Vill man inte använda fonden inom ett par dagar kan man frysa in den i iskubspåsar. Bara att ta fram lite vartefter och plutta ner i såsen. Smidigt!

Kräftfond på kräftskal

Cirka 1 liter
Tid: 1,5 timmar

Kräftfond på kräftskal

Kräftlag:

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 morot
kräftskal från 1 kg kräftor
3–4 liter vatten
1 msk dillfrö

1. Dela vitlöksklyftorna på hälften och grovhacka löken. Skiva moroten. Hetta upp en stor kastrull med smör och ha ner lök och morötter. Låt det fräsa någon minut.

2. Skölj kräftskalen och krossa klorna. Ha ner allt i grytan och låt det fräsa på hög temperatur till vätskan i kräftorna börjar försvinna ur kastrullen. Rör om med jämna mellanrum så det inte bränner fast.

3. Slå på vatten så det täcker kräftorna och låt det koka upp. Skumma med en stor sked och låt kräftorna koka på hög temperatur i en halvtimme utan lock.

4. Dra ner temperaturen, ha i dillfrön och lägg på locket. Låt kräftorna knappt sjuda i en timme. Sila av kräftskalen och spara kräftfonden i kylen till det är dags att använda den. Alternativt kan man frysa in den i iskubspåsar för att använda i såser och liknande.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.