Kräftpaj med dill och ärtor

Mat som passar till sommaren och till kräftskivan

Så var det dags att njuta av årets kräftsäsong. Men allvarligt, vad är en kräftskiva utan Västerbottensost och en god kräftpaj? Med öl i glaset och en god nubbe i det lilla blir man lätt lite pottig, då behöver man något mer i magen så man står sig längre under hela kvällen. Goda tillbehör förutom paj är också också lite rostat bröd, en god aioli och ost. Ännu fler recept till kräftskivan hittar du här.

» Söker du sånger och roliga lekar att leka vid kräftskivan, kika här.

Kräftpaj med dill och ärtor

Det finns två fördelar med att laga pajen en dag i förväg – man har maten klar, och den blir ännu godare. När pajen får tid att stå till sig hinner smakerna komma till sin rätt och stanningen hinner stabilisera sig. Ni vet ju hur det är med rester – de smakar ju så himla mycket bättre. Laga därför gärna pajen en eller två dagar i förväg och ställ den i kylen övertäckt med folie. När det är dags att äta värmer man pajen i 200° cirka 15-25 minuter. Perfekt och krångelfritt.

Paj till buffé och picknick

Självklart passar denna paj när som helst – inte bara till kräftskivan. Exempelvis på sommaren när man ska ut med båten., ha en picknick eller bjuda in vännerna på buffé.

Kräftpaj med dill och ärtor

För: 4-6 personer
Tid: 45 minuter
Temperatur: 225°

Kräftpaj

Pajfyllning:

1 gul lök
2 askar kräftstjärtar i lag (170g)
4 styckfrysta torskryggsfiléer
2 dl gröna ärtor
10 cm purjolök
1 rulle smördeg
1/2 kruka färsk dill

Stanning:

4 dl vispgrädde
3 ägg
salt, peppar, persillade

1. Hacka den gula löken grovt och stek den i smör till den mjuknat. Slå bort lagen från kräftstjärtarna. Tina fisk och ärtor. Strimla purjolöken och tärna fisken.

2. Rulla ut smördegen över en springform om 28 cmØ. Fördela ut lök, kräftstjärtar, fisk, ärtor, purjolök och klippt dill. Blanda allt.

3. Vispa ihop grädde, ägg och kryddor. Slå stanningen över pajen och grädda den sedan i 225°C i 40-45 minuter eller till den stelnat. Börjar den bli bränd på ytan, lägg över ett ark metallfolie och vrid om till undervärme. Låt pajen stå cirka en kvart innan den serveras så att den hinner stabiliseras.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.