Kräftsallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressing

Matig sommarsallad med kräftstjärtar

På något vis tycker jag det känns skönt att allt börjat återgå till det normala. Semestern är slut, man har börjat vänja sig vid tidiga jobbmorgnar (nästan), och dessutom har, åtminstone jag, hittat tillbaka till gymet och hälsosammare matvanor. Jag laddar upp med kräftsallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressing.

Nyttigt och hälsosamt

Efter många glas rosé i solen, för mycket mat på uteserveringar och alldeles för lata dagar i hängmattan känns det skönt att få sig en uppryckning. Min sambo har varit duktig och tränat hela sommaren, själv kände jag att jag behövde ett avbrott från allt sånt – jag menar, hur ska man annars finna ny motivation?

Matig kräftstjärtssallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressingMatig kräftstjärtssallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressing

Gott till kräftskivan

En matig sallad sitter aldrig fel vare sig man har tränat eller ej, och visst är det smidigt med sommarmat som kan serveras kall? Nu under augusti är det kräftpremiär och kräftskivor så vad passar då inte bättre än en kräftsallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressing? Vill man servera lite annorlunda mat vid kräftskivan är detta ett kul alternativ.

Sommarmat som kan serveras kall

Alla gillar trots allt inte att skala kräftor. Denna sallad är fullmatad med nyttigheter och härliga kräftstjärtar som gör att man blir mätt och belåten. Helt perfekt när man vill ha något lättare. Är du dessutom kvar i semesterlunken tycker jag definitivt att du ska unna dig ett glas vin till denna goda sallad.

Kräftsallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressing

För: 4 personer

Kräftsallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressing

Kräftsallad:

4 ägg
2 burkar kräftstjärtar i lag (170g avrunnen)
200g haricots verts
150g blomkål
1 vitlöksklyfta
1 knippa morötter
20 cm purjolök
1 dl pumpafrön
1 rött äpple
75g rucola
1 citron (skal)
1 knippe dill

Senapsdressing:

4 msk senapsfrö
1,5 msk röksalt
4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta

1. Koka äggen och låt kräftstjärtarna rinna av. Snoppa och koka haricots vertsen lätt i saltat vatten i cirka 5 minuter.

2. Halvera knippmorötterna på längden och dela blomkålen till mindre träd. Fräs upp smör och pressad vitlök i en stekpanna och ha ner morötter och blomkål. Lägg på ett lock och fräs på mediumvärme ca 5-10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast.

3. Fördela ut rucola, skivat äpple, kräftstjärtar, bönor, ägg och stekta grönsaker på tallriken. 

4. Strimla upp purjolöken och fräs tillsammans med pumpafröna. Salta lite. Strössla ut över salladen och avsluta med rivet citronskal.

5. Ha ner senapsfrö, röksalt och lite av olivoljan i en mortel och mortla ihop till en smet. Rör ihop med ytterligare olja, vinäger och pressad vitlök. Värm vinägretten ca 30 sekunder i micron och ringla sedan över salladen. Avsluta med en stor dillkvist på toppen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Kräftsallad med rotsaker, ägghalvor och senapsdressing gör att man blir mätt och belåten. Bra val när man vill ha nåt lättare.