Goda recept och tillbehör till kräftskivan

Till en kräftskiva behöver man tänka på fyra saker; Först och främst kräftor! De nyfiskade kräftorna behöver naturligtvis kokas och ibland kan man vilja koka en ny lag till de köpta. Lekar – gästerna måste ju aktivera sig innan och vid bordet! Snapsvisor måste man också ha. Allra enklast är med ett eget sånghäfte till varje gäst. Tillbehör och mat att servera till kräftorna, och förstås dryck. Här bjuder jag på goda recept och tillbehör till kräftskivan.

Goda recept och tillbehör till kräftskivan

Augusti är här och sommaren börja lida mot sitt slut. Trots det finns det massor att trevliga saker att göra den här årstiden. Många gånger pågår dessutom sensommaren långt in på hösten, så vi får hoppas på det i år. En av de trevliga saker hösten bjuder på är kräftskiva. Kräftor ska ätas, nubbe ska drickas och snapsvisor ska sjungas.

Många fester blir av det blötare slaget och helt ovanligt är inte att vakna dagen efter och svära på att man aldrig mer ska kolla åt spriten. En gång i tiden tyckte jag att såna fester var kul, nu för tiden skippar jag nubben och håller mig istället till mellanöl. Då orkar man vara med under hela festen.

Kräfta

Kräftor, lekar och gäster

Tidigare år arrangerade jag och min familj stora kräftskivor med lekar, kräftor och massor av folk. De var populära och pratades ofta om i flera månader efteråt. De som inte hade fått komma året innan ville gärna sneaka till sig en inbjudan efterföljande år. Ofta gick hela våra semestrar åt till att planera och bygga allt kring festen. Jag som är grafisk formgivare stod för inbjudan och allt material till festen.

» Ladda ner sånghäfte till Kräftskivan som är fyllt med roliga sånger, kuriosa och ordningsregler

Kräftskivan som blev vår största fest

Senare år blev vi lite trötta på kräftfenomenet och började istället köra temafester. Sista året innan vi la ner hela alltet (eftersom vi inte orkade hålla på varje år) blev det Tex Mex-fest. Vi byggde diligens och gamar, tillverkade guldpengar och en trefot där en kittel med bönor stod och puttrade över en eld. Alla som kom var utklädda och blev fotograferade. Folk hade spanska flamenco-klänningar, patronbälten, stora mustascher och chaps. Några hade till och med sytt om sina kuddar till åsnor som satt runt magen. Hur kul som helst! Det var ett himla byggande hela sommaren där vi slog knut på oss själva. Festen blev en succé, men det blev också den sista vi hade.

» Här hittar du massor av bra tips på lekar, sånger och mingel-lekar till kräftskivan

Inspiration till en annorlunda kräftskiva!

Det fina med kräftskiva är att man kan variera sig. Man behöver förstås inte ställa till med Tex Mex-fest, däremot kan man variera maten från att bara knäcka kräftor (vilket många för övrigt verkar tycka är himla jobbigt), till olika pajer, grytor eller plockmat med skaldjur. Här kommer tips på hur du ordnar en skön kräftskiva. Vare sig det är mat som komplement till kräftorna eller en helt ”knäckfri” variant. Alla recept är anpassade för 4 personer om inte annat anges i receptet.

» Förutom alla recepten nedan hittar du fler recept som passar till kräftskivan här

3 viktiga saker till kräftskivan:

Vad ska gästerna aktivera sig med? Vad ska man servera till kräftorna – alla kanske inte vill ha öl. Då går vin precis lika bra. Nedan hittar du också recept på kräftlag till både nyfiskade och köpta kräftor.

3 goda pajer att servera till kräftorna:

Så lyckas du med västerbottenspajen

5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen

Kolla in videon där jag visar hur enkelt det är att göra en klassisk Västerbottenspaj. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.

» Se videon på hur man lyckas med västerbottenspajen här

3 goda tillbehör till kräftskivan:

Sås med vitlökDippa kräftorna i Aioli!

Jag gillar att göra egen aioli. Sån man köper känns flottig och syntetiskt, därför gör jag egen aioli med majonnäs och creme fraiche. Om man värmer vitlöken innan den åker ner i såsen får aiolin en rund och god smak. Hittills har jag inte hittat någon köpe-variant som är lika god. Recept på aioli.
 

Istället för kräftor:

Visst finns det folk som inte tycker det är så kul att sitta och pilla med kräftor. Hjälp dem på traven och behåll temat – färdiga rätter med kräftor är ju precis lika gott.

Saker att servera till dem som inte gillar kräftor:

Det är ju faktiskt inte alla som tycker om kräftor. Däremot är brukar folk gärna dyka upp ändå och ha med sig något annat. Varför då inte bjuda på lite alternativa saker?


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.