Kräftsoppa med cognac och rivet citronskal

Härlig soppa med kräftor

Hemma hos oss går mixerstaven varm – både till de shakes som sambon gör och till de soppor som jag gör. SÅ här på hösten är det underbart med en värmande soppa – både som vardagsmat och till fest, såväl som förrätt, huvudrätt och till buffé. Jag tycker det är utmärkt att servera en liten soppa i små glas tillbuffén eftersom det är perfekt att få in ytterligare en konsistens bland allt det tuggiga och krämiga. Jag är också precis lika förtjust i att servera en soppa som förrätt vid en trerätters middag, och det av precis samma orsak.

Bra soppa som förrätt och till buffé

Soppa är dessutom enkelt att göra eftersom man kan göra den i förväg och vara varmhålla eller värma på när det är dags att äta. Till vardagkvällarna är det perfekt att plocka fram ut kylen och värma på och servera till några skivor hembakt italiensk bröd med smör och ost.

Lättlagad vardagsmat

men på tal om mixern så älskar jag denna smarta lilla mackapären som man kan koppla ihop mer diverse munstycken och hacksatser. Till den här kräftsoppan bör man definitivt ha en mixerstav. Kräftstjärtarna mixas släta och blir jättegod med lite hetta av sambal oelek och en hint av cognac. Det här är en riktigt hit som alla vid middagsbordet tyckte var god.

Kräftsoppa med cognac och rivet citronskal

För: 6 personer som förrätt
För: 2 personer som huvudrätt

Kräftsoppa med cognac och rivet citronskal

1 gul lök
1 msk smör
2 burkar kräftstjärtar (á 170g)
2 msk hummerfond
1 tsk sambal oelek
2,5 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 tsk cognac
salt, peppar, dill, oregano
1 citron

1. Låt hackad lök mjukna i en kastrull med smör. Rör i grädde, creme fraiche, hummerfond, cognac och kryddor. Ha i kräftstjärtarna men spara 18 stycken till dekoration. Låt puttra under lock i ca 5 minuter.

2. Kör soppan slät med en mixerstav. Smaka av med kryddor. Späd eventuellt med vatten om den blir trögflytande.

3. Häll upp soppan i skålar och riv citronskal över. Dekorera med en dillkvist.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.