Omelett med kräftstjärtar och rödbetor

Kräftstjärtsomelett

Här om dagen skulle jag tillaga en fläskkotlett som jag hade liggandes i kylen. Efter en sniff i påsen var det bara att konstatera att det var att kasta. Jag gillar inte att kasta eller lämna mat, men luktar den surt är det dumt att chansa. En snabb titt i kylen och det var bara att inse att det fick bli improvisation.

Inga problem, här har ni improvisationens mästare! Dock verkade beståndet ägg vara det som fick styra slutresultatet… Hmm omelett? Jag tycker personligen att omelett är något av det mest oupphetsande man han laga. Jag minns när jag var liten och mamma gjorde omelett med svampstuvning. Helt klart gott, men tråkigt i konsistensen – och för att inte prata om variationslöst i smaken.

Enkel vardagsmat

Eftersom jag nu bestämde mig för att göra en insats att försöka ändra min trista uppfattning om omelett fick det alltså bli en tjock variant i stekpanna, toppad med grönsaker och kräftstjärtar. Jag måste erkänna att jag helt har omvärderat omelettens tråkiga anlete. Det blev ju så oväntat gott. Dessutom kan jag tänka mig att den är dubbelt så god imorrn. Jag menar, finns det något godare än rester?

Omelett med kräftstjärtar och rödbetor

För: 4 personer

Omelett med kräftstjärtar och rödbetor

2 stora rödbetor
1/2 grön paprika
1/2 röd lök
1 burk kräftstjärtar i lag (ca 170g avrunnet)
100g plommoncocktailtomater

5 ägg
2,5 dl grädde
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk sambal oelek
salt, peppar

1. Skala rödbetorna och dela dem till mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten (ca 30 minuter). Känns med en tandpetare så att de inte är hårda.

2. Strimla paprika och lök och stek den mjuk i lite smör i en stekpanna. Häll över i en bunke tillsammans med rödbetorna. Häll av lagen på kräftstjärtarna och ha ner dessa samt cocktailtomater i bunken.

3. Vispa ihop ägg med matlagningsgrädde, pressad vitlök, sambal oelek och kryddor. Hetta upp smör i en stekpanna med non-stick-beläggning. Häll i stanningen och låt den börja stelna. Ta hål på eventuella bubblor som uppstår. Vänd ner innehållet i bunken och fördela ut över omeletten. Stek på mellanvärme till hela omeletten har stelnat.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.