Krämig broccolisoppa med purjolök och creme fraiche

Värmande soppa till middag

Grytorna har gått varma hemma hos oss de senaste månaderna. Nu när det börjar bli varmare, men man ändå vill laga gott, enkelt och värmande (för nog sjutton är det fortfarande ganska kallt) då har istället sopporna åkt fram. Detta recept på krämig broccolisoppa med purjolök och creme fraiche är perfekt att svänga ihop till middag. Denna soppa består delvis av mixat innehåll och delvis av bitar. Man lyfter helt enkelt ut lite av de kokta grönsakerna innan man mixar dem. Sedan lägger man tillbaka dem och får på så vis en fyllig och fin bas med lite att tugga på. Orkar man inte hålla på är det bara att mixa hela alltet.

Förutom broccoli och purjolök har jag även i morot. Moroten adderar lite sötma och rundar av smakerna fint. Broccoli har ju en ganska platt smak som kan behöva ett lyft av både sötma och syra. Syran i soppan kommer från äppelcidervinäger. Äppelcidervinäger är ju lite av en magisk ingrediens i en soppa. Ofta kan en soppa kännas lite platt – vilket gör att många istället saltar för mycket, men tack vare äppelcidervinägern får den ett litet lyft.

Våga addera syra i maten

Jag har äppelcidervinäger i i stort sett alla mina soppor. Därefter kan man salta mer om det behövs, för en soppa kan ändå behöva en del salt. Jag brukar ofta ha lite lägre sälta i soppan och sedan ställa fram salt på bordet. Alla har trots allt olika smak när det kommer till salt så då är det bra om man kan göra det så salt man vill. Dessutom får den sista saltningen vid bordet oftast en mer smakförhöjande ton medan den som görs under kokningen snarare kan bli lite för påträngande och lägga sig över hela alltet. Så tycker jag i alla fall. Servera gärna soppan med hembakt surdegsbröd.

Detta recept är lakto-vegetariskt, men byter du smöret mot olja eller vegetabiliskt smör, samt crème fraichen mot vegetabilisk fraiche eller grädde, alternativt kokosmjölk, blir det helt vegetariskt och veganskt. Receptet är också glutenfritt.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Krämig broccolisoppa med purjolök och creme fraiche

Krämig broccolisoppa med purjolök och creme fraiche

För: 4 personer som huvudrätt

15 cm purjolök
smör
2 broccolihuvuden (á 250g)
2 morötter
salt, svartpeppar
1,3 l vatten
3 dl crème fraiche
2 tsk äppelcidervinäger
chiliflakes + ancho chilipulver*

  • Skölj och skiva purjolöken – ta gärna från både den gröna och den vita änden så blir det fint. Smält smör i en kastrull och ha ner purjolöken. Stek några minuter under omrörning tills purjon mjuknat. Lägg sedan över den i en skål.
  • Skär bort den sista träiga centimetern där broccolin är avskuren. Skär broccolin till mindre träd och skär stammen till bitar. Gnugga morötterna rena eller skala dem om de är jordiga. Skär till bitar. Ha ner allt i en kastrullen och slå sedan på vattnet. Salta och peppra och låt det puttra under lock i cirka 10 minuter.
  • Ta upp lite av de små broccoliträden med en sked eller en stekpincett och lägg i skålen med purjolök. Låt resten koka ytterligare 5 minuter.
  • Kör soppan slät med en mixerstav och mixa i creme fraichen. Ställ tillbaka soppan på plattan och smaka upp med äppelcidervinäger, chiliflakes, ancho chilipulver samt mer salt och peppar om det behövs. Låt soppan puttra ihop någon minut och rör sedan i purjolök och den urtagna broccolin. Sleva upp i skålar och servera med smör, bröd och ost. Jag har även ringlat lite crème fraiche blandat med vatten på toppen som dekoration.

* Ta chili efter behag, som farbror Melker hade sagt. Jag tar ungefär 0,5 tsk av chiliflakesen och en fjärdedels tesked med ancho chilipulver.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.