Krämig brysselkålssallad med fräst fänkål

Nyttigt och hälsosamt till middag

De flesta äter brysselkål till jul. Under resten av året faller sedan denna goda och nyttiga grönsak i glömska. Det är synd, för den är även klimatsmart och billig. Grönkål skördas i Sverige från september och framåt. Varför inte ha ner dem i en krämig brysselkålssallad med fräst fänkål?

Det är många som är tveksamma till brysselkål och tycker det är äckligt. Jag var tidigare inte heller förtjust i det men har kommit på olika sätt att tillaga dem på så det blir riktigt gott. Det hänger mestadels på vilken kryddning man använder så snåla inte med både salt, peppar – och gärna buljong.

Så får man goda brysselkål

Det allra enklaste sättet att tillaga brysselkål på är genom att koka i buljong och lite extra salt – antingen hela eller halverade. När de är färdigkokta kan man gott krydda upp dem med lite peppar, chiligflagor och varför inte lite skirat smör. Jag brukar även skära mina brysselkål i kvartar och fräsa upp dem i smör. Det blir himla gott och enkelt. Dessutom sätter det piff och färg på middagen.

Gott tillbehör till kött och fisk

En krämig kålsallad är ett utmärkt komplement vid middagen och brukar slinka ner hos de mest rabiata kålhatarna. Tack vare fänkålen får salladen en lite lakritsaktig ton som passar bra ihop med brysselkålens smak. Visst kan man också variera fänkålen med andra grönsaker om man vill – bara fantasin säter gränsen.

Krämig brysselkålssallad med fräst fänkål

För: 4 personer

Krämig brysselkålssallad med fräst fänkål

500g brysselkål
1/2 buljongtärning
200g fänkål
smör
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

1. Ansa bort fula blad från brysselkålen och halvera dem. Koka upp en kastrull med vatten och en halv buljongtärning. Lägg i brysselkålshalvorna och koka dem i cirka 5 minuter. Slå av vattnet.

2. Strimla fänkålen. Smält ordentligt med smör i en stekpanna och ha ner fänkålen. Stek under omrörning cirka 2 minuter och ha sedan ner brysselkålen. Fräs allt ytterligare 5 minuter så att det får lite yta. Häll av i en skål och blanda med creme fraiche, äppelcidervinäger och kryddor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.