Krämig champinjonstroganoff med pumpa

Stroganoff med champinjoner

Här om dagen var det dags för lite kylskåpsrensning… i vanlig ordning. Den här gånger var det dags för en påse champinjoner, en påbörjad pumpa från de egna odlingarna och en ask med strimlad paprika att tillagas. Stroganoff är en av våra husmansfavoriter, vilket blev perfekt att svänga ihop av dessa ingredienser.

Jag skippade falukorven helt denna gång vilket gjorde middagsmaten lakto-vegetarisk. Steker man i vegetabiliskt fett och tar en vegetabilisk grädde blir rätten helt vegetarisk och vegansk. Med samma byten blir den också laktosfri, men man kan såklart också ta en laktosfri grädde och smör. Eftersom tillbehöret är ris blir hela rätten glutenfri.

Gör något annorlunda med pumpa

Det fina med en stroganoff är att man kan variera den precis som man vill. Man måste ju faktiskt inte använda biff eller falukorv, kyckling, fisk eller grönsaker går precis lika bra. Här i bloggen finns flera olika recept på stroganoff med exempelvis grönsaker och stroganoff med halloumi.

Vad gäller pumpan till detta recept på krämig champinjonstroganoff med pumpa kan man ta vilken sort man vill. Butternut brukar gå att få tag i året runt, och annars går det precis lika bra med halloweenpumpa, muscatpumpa eller hokkaido. För egen del använde jag halloweenpumpa som jag hade odlat själv. Gillar du het mat är det även gott att ha i lite srirachasås – den adderar även lite syra vilket är gott till det hela.

» Här hittar du fler recept på god husman

Krämig champinjonstroganoff med pumpa

Krämig champinjonstroganoff med pumpa

För: 4 personer

1 stor gul lök
500g champinjoner
salt, peppar, grillkrydda
2 vitlöksklyftor
400g skalad och urkärnad pumpa (ex halloweenpumpa eller butternut)
1 grön paprika
1 röd paprika
1 dl tomatpuré
2–3 tsk dijonsenap
4–5 dl vispgrädde
1 dl vatten

Tillbehör:

ris, exempelvis brasilianskt vitlöksris
sallad (ex tomat, gurka och romansallad)

  • Grovhacka löken och stek den i smör. Skrapa ur löken i en skål.
  • Gnugga champinjonerna rena under vatten och låt dem torka till. Finhacka vitlöken. Skiva champinjonerna och ha ner dem i stekpannan. Stek tills de börjar torka till och ha sedan ner en klick smör och den hackade vitlöken. Salta, peppra och pudra över grillkrydda. Skrapa ur svampen i en skål.
  • Skala och kärna ut pumpan. Skär den i 3 cm långa stavar. Kärna ur paprikorna och skär dem remsor. Smält en klick smör i pannan och ha ner pumpan. Låt den stekas 2–3 minuter och ha sedan ner paprikan. När det mjuknat, häll tillbaka lök och champinjoner.
  • Rör i tomatpuré, dijonsenap, grädde och vatten i pannan. Salta och peppra. Blanda allt och låt det puttra ihop i cirka 5 minuter. Servera med kokt ris och en enkel sallad.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.