Krämig falukorvspasta med broccoli och ramslök

Äntligen dags för vårmat

Plötsligt kom våren, men den är fortfarande ganska kall och regnig. Frågan är om det kommer att bli en repris av fjolåret då våren och sommaren nästan kom samtidigt och inte varade särskilt länge? Under helgen som gick såg man äntligen hur naturen började sätta igång. I alla fall i mellersta Sverige. Sälgen började få luddiga knoppar, vår gräsmatta blev det en väldig sprutt på och efter att ha rensat bort förra årets kvarlämnade växter upptäckte jag att rabarbern också kommit riktigt långt.

Madeleine Landley med RamslökHelgerna går fort, och något jag helt missade att inspektera var min lilla ramslöksodling. Det ska jag göra nästa helg. Det vill säga inspektera om den ens lever. Ramslök gillar ju trots allt väldigt mullrik och porös jord så jag har den i en låda med sådan jord. Den vill också helst växa bland lövträd, gärna bokträd, och det har jag inte mycket av. Om inget tittar upp ur odlingen får jag bege mig till mitt vanliga ramslöksställe. Det är ändå tradition.

Ramslök passar i allt

För några veckor sedan fick jag en massa ramslök av min chef. Hon bor på Gotland och har ramslöken växande runt om huset. Det är ju inte så pjåkigt att bara kunna gå och ut plocka lite när man är sugen. Ramslök passar i det mesta och smakar som en blandning av vitlök och gräslök. Således som vitlök med grönare toner. Eftersom ramslök är värmekänslig tappar den mycket av sin smak när den värms upp. Därför är den allra bäst att lägga på maten i slutet av tillagningen, att röra ner när maten är färdiglagad, eller att toppa med. Självklart går den att värma, men väldigt mycket av smaken försvinner.

I veckan gjorde jag en krämig falukorvspasta med broccoli och ramslök. Denna är väldigt enkel att göra. Då kokas pastan och broccolin tillsammans – broccolin läggs i precis på slutet av kokningen eftersom den inte alls behöver koka så länge som pastan. I en stekpanna steker man lök och falukorv som sedan smaksätts med tomatpuré och grädde. Det är således lite som en stroganoff som serveras med pasta. Allt blandas och sedan läggs ramlöken i på slutet precis innan servering.

Vill man inte ha pasta till går det naturligtvis att byta mot ris, couscous eller potatis. Servera gärna med lite extra tomatpuré när du äter pastan. Har du ingen ramslök kan du istället ta ett knippe gräslök.

» Här hittar du fler goda recept med ramslök

Krämig falukorvspasta med broccoli och ramslök

Krämig falukorvspasta med broccoli och ramslök

För: 4 personer

400g pasta, ex strozzapreti
1 broccolihuvud (250g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400g falukorv
salt, svartpeppar
4 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 dl mjölk
20 blad ramslök

  • Skär broccolin till mindre träd i lagom stora munsbitar. Koka pastan enligt anvisningen men dra av en minut på koktiden. Lägg i broccolin när det är 2 minuter kvar av koktiden. Slå av vattnet.
  • Hacka löken och finhacka vitlöken. Skiva falukorven och skär den till stavar. Smält smör i en stekpanna och lägg i lök och falukorv. Stek tills löken mjuknat och falukorven fått yta. Lägg i vitlöken och stek ytterligare en minut.
  • Rör i tomatpuré, grädde och mjölk. Låt allt puttra i några minuter tills grädden tjocknat. Rör ner allt i stekpannan tillsammans med pastan och broccolin. Strimla ramslöken och rör ner i pastan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.