Krämig fisksoppa med torsk, kallrökt lax och potatis

Lyxig fisksoppa

Soppa är enkel vardagsmat som med fördel kan förberedas. Det fina med en enkel soppa är att den också kan göras lyxig med enkla medel. Man behöver helt enkelt bara lite goda ingredienser att fylla den med och några snygga saker att toppa den med.

Här hittar du alla recept på soppa i Landleys kök, men en som vill göra en lyxigare soppa kan se sig i kast med detta recept på krämig fisksoppa med torsk, kallrökt lax och potatis. Hur gott som helst! Och egentligen inte det minsta svårt. Det här är en klassisk fisksoppa med två sorters fisk, fänkål, potatis och tomat. För att göra det hela dekorativt valde jag att servera fisken som små rosor, men självklart behöver man inte göra det på detta vis. Man kan bara ha ner fisken i och servera. Men å andra sidan, visst är det tjusigt?

Madeleine LandleyLaxen i denna soppa är kallrökt för att ge god smak och en lätt rökighet. Tillsammans med chili, vitlök och grädde blir det en underbart god soppa med krämig konsistens och fina smaker.

Servera den gärna med något gott, rustikt bröd till. Man kan också klicka i aioli om man vill ha med vitlökssmak. Vill man ha ännu mer innehåll på Västkuststuk kan man också ha i räkor och musslor. Då blir det en festsoppa deluxe minsann!

» Missa inte att spana in alla de goda sopp-recepten!

Varför ska man använda buljong?

Jag använder sällan buljong. Buljongtärningar innehåller tillsatser för att hålla längre, härdade fetter för att hålla ihop och smakförstärkare. Det är heller sällan särskilt mycket av det man tror i en buljongtärning… Har du bara en bra bas som du låter puttra ihop behöver du inte ytterligare smak i form av buljong. Det är ju också så du gör buljong och fond – genom att låta smakerna koka fram. En bra rundhet och sälta kan du få fram själv med vanligt salt. En bra fisksoppa behöver alltså varken buljong eller mjöl. Så detta recept innehåller inget av det.

I de fall jag verkligen måste ha en grönsaksbuljong, exempelvis om jag har bråttom eller om jag kokar couscous eller quinoa, då använder jag Herbaria Bella grönsaksbuljong som är en buljong i pulverform. Det är den enda jag hittat hittills som är fri från tillsatser och fetter och endast innehåller ekologiska grönsaker, lite rismjöl och bergsalt. Ett hett tips alltså om du tänker på vad du sätter i dig.

Kolla också on dessa goda soppor med fisk;
» Bouillabaisse med saffranskräm
» Fiskgryta med lax, torsk, äpple och fänkål
» Soppa med jordärtskocka, gulbeta, rökt lax och purjolök

Bouillabaisse med saffranskrämFiskgryta med lax, torsk, äpple och fänkålSoppa med jordärtskocka, gulbeta, rökt lax och purjolök

Krämig fisksoppa med torsk, kallrökt lax och potatis

För: 4 personer

Krämig fisksoppa med torsk, kallrökt lax och potatis

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
500g potatis
3 morötter
200g fänkål
2 tomater
4 dl vitt vin
6 dl vatten
0,5 dl hackad dill
salt, peppar, rökt paprikapulver
3 dl grädde
500g torskfilé eller alaska pollock
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
300g kallrökt lax (gärna tjockare skivor)

  • Hacka löken och låt den mjukna i smör på medelvärme i en vid gryta. Finhacka vitlök och chili och låt den gå tillsammans med löken i en minut. Skala och tärna potatis. Gnugga morötterna rena (eller skala dem om de är jordiga) och skiva dem. Ha ner rotsakerna i grytan och öka värmen. Rör om då och då och låt det fräsa några minuter.
  • Strimla fänkål och skär tomaterna till bitar. Ha ner i grytan och låt det fräsa ytterligare någon minut.
  • Slå på vin och vatten. Rör i hackad dill och smaka av med salt, peppar och lite rökt paprikapulver. Låt allt koka upp och dra sedan ner värmen så det småputtrar. Låt puttra i cirka 10-15 minuter under lock. Rör i grädden och låt det sjuda ytterligare 5 minuter.
  • Halvera den vita fisken på längden och lägg ut remsorna intill varandra på en skärbräda. Pudra över salt, peppar, lökpulver och vitlökspulver. Snurra ihop varje remsa som en rulltårta. Ställ ner i snurrorna med skurna sidan nedåt och dem puttra med i 5-10 minuter eller till de är genomlagade. Snurra ihop den kallrökta laxen på samma vis. Skeda upp den varma soppan och lyft försiktigt ur fisksnurrorna. Fördela ut laxsnurror mellan de vita i skålarna. Servera gärna med något gott, rustikt bröd till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.