Gösfiléer i gräddig sås med skinklindad morotsgratäng

Annorlunda recept med gös

Gös är något som får mig att tänka på min morfar. Då han var i livet hade han och hans fru ett landställe med sjötomt där han kunde ro ut med ekan och lägga nät. Detta var i Vallentunasjön och där fanns det just mycket gös. Mamma fick ofta med sig nyfiskad gös hem och jag minns att jag tyckte det var så gott.

Gös är inget jag lagar särskilt ofta nu för tiden, dock tycker jag att vit, färsk fisk är något av det lyxigaste som finns. Allra godast är den som köps färsk över disk, så klart. Köper man den hel får man visserligen rensa den själv, men allt för knepigt är det inte – och man blir bättre och bättre för varje gång. Orkar man inte rensa kan man bara be dem ta ur den i butik och sedan tillaga den hel i ugn, fylld med godsaker.

Morotsgratäng med lufttorkad skinka

Recept på stekta gösfiléer i gräddsås

Gott med fisk till helgen

Den här rätten blev jag väldigt nöjd med och i vanlig ordning är den utan vita spannmål och gluten. Fisken blir härligt krämig i sin sås, och tillsammans med rökig serranoskinka blir det en riktigt god kombination av smaker. De små tornen görs av en enkel gratäng gjord på morot. Dessa lindar man sedan med serranoskinka.

Jag har köpt på mig ett stort lager med silikonformar i alla möjliga former och storlekar. Det är trots allt väldigt kul att kunna variera formen på det man lagar, och i dessa smidiga formar kan man laga allt ifrån mat till bröd och praliner. De är enkla att diska och smidiga att förvara. Det enda man behöver tänka på är att ställa silikonformen på en plåt när den ska fyllas och in i ugnen eftersom den är mjuk, Jag köper mina silikonformar från H.W. Larsen som är en av mina favoritbutiker när det kommer till köksprylar.

» Här hittar du fler recept med vit fisk

Krämig gös med hasselnötssallad och dillbearnaise

För: 4-6 personer

Gösfiléer i gräddig sås med skinklindad morotsgratäng

Serranolindad morotsgratäng:

4 morötter
3 ägg
1 dl grädde
salt, peppar, oregano, vitlökspulver
1 paket lufttorkad skinka, ex serrano

Hasselnötssallad:

0,5 dl hasselnötter
1 avokado
1 burk kikärtor
40g sallad (ex maché)

Dillbearnaise:
3 msk klippt, färsk dill
1 dl färdig bearnaisesås
3 msk creme fraiche

Gös:

800g gös eller annan vit fisk
1,5 dl grädde
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver

1. Riv morötterna på de stora hålen på ett rivjärn och blanda ihop med ägg, grädde och kryddor. Klicka ner smeten i silikonformar, modell högre, och ställ in i 200° i ca 20 minuter. Tag ut formen ur ugnen och låt gratängerna svalna en aning innan de tas ut ur formen. Linda lufttorkad skinka runt varje och ställ in i 225° i 5-10 minuter.

2. Rosta hasselnötterna i en het panna. Låt svalna och blanda sedan ihop med tärnad avocado, kikärtor och sallad.

3. Klipp färsk dill och rör ihop med färdig bearnaisesås och creme fraiche. Ställ svalt.

4. Rensa gösen om den är färsk och skär till filéer. Fräs upp smör i en panna och lägg i gösfiléerna. Krydda över och vänd filéerna så att de får yta på båda sidorna. Slå på grädden och låt den puttra bort på medelvärme.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.