Krämig gryta med fläskkarré och höstsvamp

Krämig husmanskost med höstsmaker

Man tager vad man haver som Kajsa Warg sa. Den här rätten är lite av ett hopkok med det vi hade hemma. Efter de senaste promenaderna i skogen och skörden från de egna odlingarna fick det blir goda höstsmaker som samsades med det som fanns i frysen, nämligen fläskkarré. Den här grytan blir krämig och god och är himla enkel att svänga ihop. Har man inte tillgång till höstsvamp kan man använda champinjoner, och har man inga vaxbönor går det bra med vanliga gröna haricots verts. Använd helst färska eftersom de frysta lätt blir sladdriga.

God vardagsmat med bönor

Adzukibönor måste man blötlägga och koka själv – jag har i alla fall inte hittat några färdigkokta på burk. Har man ändå ont om tid kan man byta adzukibönorna mot kidneybönor på burk. Att koka egna bönor är dock inte det minsta svårt och blir både mer prisvärt och bättre för figuren.

» Läs mer om Linser, bönor och ärtor – Kokning, blötläggning, tider, tips & recept.

Krämig gryta med fläskkarré och höstsvamp

För: 4 personer

Krämig gryta med fläskkarré och höstsvamp

800g fläskkarré
1 röd lök
1 liter färsk höstsvamp (300g stekt)
2 små röda äpplen
200g vaxbönor
250g blomkål
1 broccolihuvud (250g)
80g skivad chorizo (1 paket)
1 burk svarta bönor
2,3 dl kokta adzukibönor
2,5 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt, peppar, chiliflakes, vitlökspulver

1. Ansa fläskkarrén från segt fett och tärna upp den i mindre bitar. Hetta upp en högkantad stekpanna med smör och bryn köttet runt om på hög temperatur. Ha ner skivad rödlök, höstsvamp, tärnat äpple och vaxbönor delade till mindre bitar.

2. Dela blomkål och broccoli till mindre träd. Sjud dessa i saltat vatten i cirka 5 minuter. Slå av vattnet och ha ner blomkål och broccoli i pannan. Strimla chorizon och ha ner i pannan samt svarta bönor och adzukibönor.

3. Rör ner grädde och creme fraiche. Låt allt puttra ihop och smaka av med kryddor.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.