Krämig högrevsgryta med körsbär

God söndagsmiddag

Det är dags för ytterligare ett gott söndagsrecept. Det här receptet har ett par år på nacken men är himla gott för det. Jag gjorde det i Cropck Pot, men visst kan man laga et i ugn eller i en vanlig gryta. Gör du det i vanlig gryta på spisen räcker det att hålla temperaturen så låg som möjligt när det kokat upp (runt 2 på vredet) och sedan låta det puttra i 2-3 timmar. Ju längre tid och lägre temperatur, desto mörare kött. Tänker du laga i ugn kan temperaturen i ugnen ligga runt 100-125°C.

» Fler söndagsrecept hittar du här

Enkel gryta med körsbär och bacon

Till den här grytan använde jag frysta körsbär. Det adderar en god smak med härlig sötma. Har man tillgång till färska under sommaren blir det till och med ännu bättre. Körsbären adderas i två omgångar så att några av dem hinner koka in och resten som sedan åker ner i grytan får behålla lite spänst.

Perfekt till helg och vardag

Ät grytan precis som den är, eller servera med kokt potatis, ris eller couscous. Tack vare bönorna får man en bra mättnadskänsla som håller i sig, och tack vare bacon och chipotlepasta får den en god och lite rökig smak. Det här är en ny klassiker som garanterat kommer att göras igen. Lagar man tillräckligt mycket får man också utmärkta matlådor till resten av veckan som kan kombineras med olika tillbehör.

Krämig högrevsgryta med körsbärKrämig högrevsgryta med körsbär

Krämig högrevsgryta med körsbär

För: 4 personer
Tid: 7-9 timmar i Crock Pot
Temperatur: Lägsta

Krämig högrevsgryta med körsbär

1 paket bacon
800g högrev

1 torkad chipotle
1 röd lök

1 tsk liquid smoke

5 dl vatten

1 fänkål

4 morötter

2 dl kokta svarta bönor

2 dl kokta adzukibönor
*
1 knippe färsk bladpersilja

5 dl vispgrädde

225g frysta körsbär

salt, peppar

1. Fräs upp strimlat bacon bacon, ansade bitar av högrev, hackad chipotle samt röd lök på hög värme i en stekpanna. Stänk i liquid smoke och låt köttet få färg och yta. Slå på vattnet efter några minuter, låt det puttra upp och ha sedan ner allt i slökokaren.

2. Skiva upp fänkål och morötter. Ha ner det i slökokaren tillsammans bönor och hackad bladpersilja. Salta och peppra. Starta slökokaren på lägsta temperaturen och låt den gå i 7-9 timmar.

3. Efter halva tiden, slå på grädden och ha ner hälften av körsbären. Låt sedan grytan stå på resten av tiden. Ha ner de sista körsbären precis innan servering så att de behåller sin spänst.

*Adzukibönor finns i skrivandets stund inte att köpa som färdigkokta. Dessa måste man alltså blötlägga och koka själv. Läs mer här om blötläggning och koktider för bönor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.