Krämig höstgryta med högrev, grönkål, svamp och isterband

Värmande mat till hösten och vintern

Jisses vad fort den här hösten har gått. Det känns som tiden gått i ett nafs, men när jag tänker tillbaka på de senaste månaderna kan jag ändå konstatera att jag fått mycket gjort. Något jag gjort mycket av är grytor.

Gryta är typiskt mat som faktiskt passar året om, trots att grytor är så starkt förknippat med höst och vinter. Jag tycker att gryta passar precis lika bra på vintern och sommaren. När allt kommer till kritan är det inte alltid fint väder på sommarhalvåret, så när det är regnigt och ruskigt sitter en gryta fint. Man kan faktiskt också servera en lite lättare gryta på sommaren med diverse skaldjur, fisk eller fågel. På våren passar det utmärkt med en gryta som bjuder på vårens primörer.

Madeleine Landley plockar svampDetta recept på krämig höstgryta med högrev, grönkål, svamp och isterband är i alla fall en typisk gryta som passar att svänga ihop på hösten. Jag har själv snubblat över trattkantareller vid ett otal gånger ute på tomten, och den som plockar svamp på hösten vet ju också att trattisar har en ganska lång säsong nära inpå julen – ja faktiskt ända fram tills frosten eller snön tar dem. I mer skyddade skogspartier kan dock trattisarna stå kvar ännu längre. Jag minns faktiskt en vinter för ett par år sedan när jag och min mamma var ute och plockade svamp. Den gången var det så kallt att trattisarna klonkade när man la dem i korgen. De var i stort sett helt frysta.

Råvaror i säsong

Hur som helst kan man gärna ta trattisar i denna gryta. Jag har alltid trattkantareller infryst i portionspåsar som jag tar av så för mig är jag inte beroende av en säsong. Har man inga trattkantareller går det precis lika bra med gamla hederliga champinjoner – då passar faktiskt också denna gryta lika bra till vintern och våren. Butternutpumpa brukar man faktiskt kunna hitta året runt, även om jag förespråkar att man ska välja svenska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. I brist på pumpa kan man byta mot zucchini eller gammal hederlig potatis.

Förutom svamp har jag både i korv och kött i denna gryta. Köttet får först småputtra med vin och kryddor så det blir mört. Jag valde högrev men du kan så klart ta en annan styckingsdetalj om du föredrar det. Därefter får köttet koka ihop med de övriga ingredienserna.

Korven, som i detta fall är isterband, steker man först och krafsar sedan ut innehållet ut skinnen. Hälften av innehållet blandar man ner i grytan och resten strösslar man över vid servering. Tack vare syrningen av isterbanden samt creme fraichen som man rör ner i grytan blir det här en lite piggare gryta med massor av god smak. Och som sambon sa ”vad kul att det både var kött och korv i”. Hur många den räcker till beror naturligtvis på hur mycket folk äter samt om och vilka tillbehör man serverar till. Utan tillbehör bör de räcka till 6 personer och med tillbehör till 8 personer.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Krämig höstgryta med högrev, grönkål, svamp och isterband

Krämig höstgryta med högrev, grönkål, svamp och isterband

För: cirka 6 personer

600g högrev
3 dl rödvin
1-2 vatten
salt, peppar
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk malen spiskummin

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 stjälkar blekselleri
4 morötter
500g pumpa
2 dl creme fraiche
250g rå svamp, ex trattkantareller eller champinjoner
70g grönkål
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad timjan
2 isterband

  • Ansa högreven och skär den till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och bryn köttbitarna runt om någon minut per sida. Ha sedan ned dem i en gryta. Fräs ur stekpannan med rödvinet och slå över i grytan. Slå på vatten i grytan – vätskan ska inte täcka köttet eftersom vätskenivån stiger när kokningen sätter igång. Cirka 1 centimeter kvar upp till köttet räcker. Salta, peppra och pudra över vitlökspulver och spiskummin. Blanda allt, lägg på locket och låt köttet puttra under lock i 1 timme – rör om då och då. Det ska inte stormkoka utan bara puttra i godan ro.
  • Hacka löken och stek den mjuk i en stekpanna. Ös över i grytan tillsammans med finhackad vitlök, skivad selleri och skivade morötter. Kärna ur, skala och tärna pumpa och ha ner i grytan.
  • Rensa svampen. Skölj och strimla grönkålen. Ha ner svampen i en stekpanna stek den tills vätskan börjar försvinna. Ha ner en klick smör och grönkålen. Stek tills grönkålen mjuknat. Salta och peppra ett varv och ös över svamp och grönkål i grytan. Krydda grytan med rökt paprikapulver och smulad timjan. Lägg på locket och låt det puttra under lock i 30 minuter.
  • Stek isterbanden så de får yta runt om. Häll över fettet och rör ner det i grytan. Skär upp isterbanden och skrapa ur innehållet. Blanda ner hälften i grytan och kolla om det behövs med salt och peppar. Strössla resten av isterbandet ovanpå. Ät grytan som den är eller servera med potatismos alternativt rustikt bröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.