Krämig korv- och kycklingpanna med svartkål och ris

Enkel mat till vardag och helg

Visste du att kyckling och korv är en fenomenal kombination? Särskilt också om man adderar grädde i ekvationen. Detta recept på krämig korv- och kycklingpanna med svartkål och ris är en stor favorit för mig. Jag tycker det är så gott att det helt enkelt får hamna bland Landleys Favoriter.

Denna gryta eller panna – vilket man nu vill kalla det, innehåller ett gäng av mina favoritingredienser och är smidig att svänga ihop vare sig man vill servera den till vardag eller helg. Jag serverar det hela med ris till eftersom jag älskar ris, men självklart kan man ta något annat till; exempelvis potatis – både stekt och bruten potatis är ju gott. *Man kan ju också ta quinoa, kokta linser eller svänga ihop en bönsallad med blandade burkbönor och kikärtor för att få det proteinrikt och gi-anpassat – eller om man är diabetiker.

Madeleine Landley

Recept med kål

Förutom ris är jag också ett stort fan av olika sorters kål. Jag tycker framför allt om de lite mjukare bladkålen grönkål och svartkål. Båda dessa är i säsong från hösten ända in på vintern. Jag försökte själv att odla dem för första gången denna sommar, men både blev helt och hållet uppkäkade av kålfjärilar och kålmal. Men skam den som ger sig. Jag ska göra ett nytt försök nästa sommar och då täcka med insektsnät.

Hur som helst kallas svartkål även för palmkål när man odlar den. I matbutiken säljs den dock som svartkål. När denna kålsort växer påminner den lite om en uppåtpekande palm, så det är troligtvis därför den fått sitt namn. Bladen är egentligen inte svarta utan mörkt gröna, lite matta, bubbliga som savojkålens och avlånga. Jag älskar svartkål eftersom den har så god smak och är så snygg att strimla lite snett på längden och ha ner i maten. Kan man få tag i späda små blad är det snyggt att använda dem hela. Fräs den i smör och ha på lite salt så blir det mumma.

För smakens och krämighetens skull har jag inte bara grädde i denna panna utan också färskost med gräslök. Vill man variera det hela kan man prova någon annan smak på färskosten. Denna rätt är glutenfri när den serveras med ris. Vill du ha den laktosfri tar du laktosfri grädde och väljer en färskost utan laktos (exempelvis Crème Bonjour).

» Här hittar du fler goda recept med kyckling

Krämig korv- och kycklingpanna med svartkål och ris

För: 4 personer

Krämig korv- och kycklingpanna med svartkål och ris

Krämig korv- och kycklingpanna:

3 kycklingfiléer
1 kryddig korv, ex extra het chorizo
smör
100g svartkål
3 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 dl vitt vin (ex torr riesling)
200g färskost med gräslök
5 dl vispgrädde
1 dl vatten
3 msk dijonsenap
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl jasminris*
sallad, gurka, tomat + äppelcidervinäger

  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta och skär varje filé till smala remsor. Stek kycklingen hastigt i smör med salt och peppar i en het panna och lyft ur dem när de fått yta runt om – ta hellre lite i taget om pannan blir full. Skär korven till strimlor, stek även den och lyft ur.
  • Strimla svartkål, finhacka vitlök och skär rödlöken till tunna klyftor (halvera den, skär av ändarna och skär till klyftor mellan topp och rot).
  • Smält en stor klick smör i en medelvarm panna och ha ner svartkål och vitlök. Låt den mjukna några minuter och ha sedan ner rödlöken. Stek ytterligare några minuter och slå sedan på vitt vin som får fräsa in en minut. Lägg i kycklingen, rör i färskost och grädde och skölj ur gräddförpackningen med en deciliter vatten. Rör i dijonsenap och smaka av med kryddor. Låt det puttra ihop några minuter och servera med kokt jasminris och en sallad med äppelcidervinäger till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.