Krämig köttfärssås med grönkål

En god pasta passar alltid

Pasta är perfekt vardagsmat. Emellanåt får jag riktiga cravings efter en god pasta med köttfärssås. Vid andra tillfällen är det en pasta jag tar till när inspirationen tryter. Vill man svänga ihop något snabbt och mättande när man ska ha gäster är pasta ett utmärkt val. En god pasta passar alltså när som.

Detta recept på krämig köttfärssås med grönkål kräver inte särskilt många ingredienser och går fort att laga. Vill man inte ta just grönkål går det bra med svartkål eller tunna blad av vitkål. Eller varför inte någon annan sorts kål? Vill man variera fäsen går det även bra med blandfärs så väl som lammfärs. Då kan det även vara gott med lite timjan i.

Lyxa till middagen

Jag serverar denna middagsrätt med den smala spaghettisorten cappellini, men det går lika bra med tjockare pastastrån, bandspaghetti eller en kort pastasort så som penne eller fjärilar. Det beror ju helt på vem som ska äta den och hur man vill presentera det hela. Vill du lyxa till denna pasta, varför inte komplettera med nygräddade vitlöksbröd och ett glas rödvin?

» Här hittar du fler goda pastarecept

Krämig köttfärssås med grönkål

Krämig köttfärssås med grönkål

För: 4 personer

1 gul lök
50g grönkål
smör och olja att steka i
salt, svartpeppar
400g nötfärs
2 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
4 dl mjölk
1 lagerblad
1 msk majsstärkelse
1 msk kallt vatten
2 dl crème fraiche

400g spaghetti, ex cappellini

  • Hacka löken och strimla grönkålen. Smält en klick smör i en stekpanna och lägg i löken. Låt den mjukna på knapp medelvärme. Lägg i grönkålen med löken och ringla i lite olja. Stek under omrörning tills grönkålen mjuknat och blivit glansig. Salta och peppra. Lägg över lök och grönkål i en skål.
  • Smält smör i stekpannan och lägg i färsen. Separera fäsen så gott det går. Salta och peppra. Stek tills färsen börjat får yta. Lägg tillbaka lök och grönkål. Rör i tomatpuré och sambal oelek. Slå på mjölken. Bryt isär lagerbladet på mitten och lägg de två bitarna i färsen. Låt allt småputtra i 5 minuter.
  • Rör ihop majsstärkelse och kallt vatten med en liten gaffel. Häll blandningen i såsen och låt den koka in någon minut. Rör i crème fraichen. Servera med kokt spaghetti.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.