Krämig kronärtskockssoppa med getost och rostad majs

Laga något gott med kronärtskocka

Det finns mycket att välja och vraka ibland i grönsaksdisken under hösten. Dessutom är det riktigt mysigt att växla från lättare sommarmat till rustikare höstmat. Jag menar, finns det något mysigare än att avnjuta en mustig köttgryta med svamp och rotsaker en kulen höstkväll då vinden ruskar om det lilla som är kvar av trädkronorna? Eller varför inte en krämig soppa med en massa godsaker i – och till det, en god surdegslimpa?

Hur man skrapar en kronärtskocka

Kronärtskocka

Perfekt soppa som förrätt

Jag råkar vara en riktig sommarmänniska som älskar värme, men om man ska se det positiva i det hela – hösten har faktiskt sina fördelar. Just nu kan man hitta kronärtskocka billigt i butik. Prova med denna enkla soppa. Med rätt verktyg går det lekande lätt.

Kronärtskockssoppa med getost och rostad majs

För: 2 personer som huvudrätt
För: 6 personer som förrätt
Temperatur: 275°

Krämig kronärtskockssoppa med getost och rostad majs

2 kronärtskockor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiche (15%)
1 dl grädde (40%)
salt, peppar, oregano

1 liten burk majs (ca 165g)
50g getost, (president skalfri på rulle)

1. Skölj kronärtskockorna noga under rinnande vatten så att all smuts och grus försvinner. Skär av skaftet nära huvudet och tryck ner dem i en stor kastrull. Fyll upp med vatten så att det täcker kronärtskockorna, salta och koka under lock i ca 40 minuter.

2. Spara 4 dl av vattnet och häll av resten. Häll på kallt vatten så att skockorna svalnar. Plocka av bladen och använd exempelvis en degskrapa för att skrapa bort köttet längst in på bladen. Ta bort blomstråna och dela bottnarna till mindre bitar.

3. Hetta upp en kastrull med smör. Hacka löken och pressa vitlöken och ha i. Låt löken mjukna, ha sedan i grönsaksköttet och fyll på med avkoket. Låt puttra ca 5 minuter.

4. Häll på vinäger och ha i sambal oelek, kör sedan till en slät smet tillsammans med creme fraichen. Rör ned grädden och smaka av med kryddor.

5. Hetta upp ugnen till 275° och ställ sedan om den till grill. Låt majsen rinna av i ett durkslag. Tag en plåt med bakplåtspapper och bred ut majsen på det. Grilla i ca 10 minuter. Rör om lite då och då så att alla majskorn får jämn färg. Toppa soppan med lite majskorv och en skiva getost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.