Krämig panna med kyckling och svamp

Enkel vardagsmat med kyckling och svamp

I helgen var jag ute på landet och plockade de sista, frusna trattkantarellerna som stolt stått emot kylan. Det fanns mycket av dem och det var härligt att vara ute och plocka. Det jobbiga är ju bara att rensa allt. Men med en målmedveten uppsyn och ett glas vin gick det ganska smärtfritt.

Med detta recept på krämig panna med kyckling och svamp får man lekande lätt en enkel middagsrätt där goda trattisar och kyckling samsas tillsammans med lök, zucchini och paprika.

Så kan du variera receptet

Rätten går att varieras på många vis. Vill man exempelvis ha det ”smalare” kan man skippa grädden och riset och ha i mer grönsaker. Riset kan man byta mot couscous eller mot proteinrik quinoa. För en med asiatisk touch kan man byta grädden mot kokosgrädde. Är man vegetarian skippar man förstås då också kycklingen och har i mer av det gröna.

För lite mer piff på det hela kan man byta den skånska senapen mot dijonsenap. Trattkantarellerna i receptet nedan kan bytas mot samma mängd champinjoner om man inte får tag i det första. Eller varför inte mot skogschampinjoner, som smakar lite mer? Jisses vilken mångsidig rätt!

» Här hittar du fler goda recept med kycklingfilé

Krämig panna med kyckling och svamp

För: 4 personer

Krämig panna med kyckling och svamp

Kycklingpanna:

300g färska trattkantareller
500g kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 zucchini
1 röd paprika
1 grön paprika
2 morötter
3 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk skånsk senap
1 tsk sambal oelek
salt, peppar, timjan, oregano, persilja

Tillbehör:

ris

  • Stek trattkantarellerna tills vätskan reducerats. Ha i en klick smör smör som får steka in och smaka av med salt, peppar och persilja. Ha ner svampen i en skål så länge.
  • Skär kycklingfiléerna till mindre bitar. Hacka lök, zucchini och paprika. Gnugga moroten ren och hyvla den till flaggor med en potatisskalare.
  • Smält smör i en stekpanna och ha ner kycklingen. Pressa i en vitlöksklyfta när kycklingen fått yta runt om. Ha ner alla hackade grönsaker och den stekta svampen. Låt allt fräsa ett par minuter – cirka 5 minuter. Häll på grädde och smaksätt med vinäger, senap, sambal oelek och kryddor. Låt allt puttra ihop ytterligare 5 minuter. Servera med kokt ris.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.