Krämig kycklinggryta med ajvar och couscous

Enkel och god vardagsgryta

Detta recept på krämig kycklinggryta med ajvar och couscous kom att bli ett av mina favoriter. Det är också därför du hittar det under Landleys Favoriter. När jag bjöd på denna rätt sa min sambo ”det var länge sedan vi åt något med ajvar”, och det var precis min tanke när jag gjorde den – det var alldeles för länge sedan. Ajvar, som är en typ av paprikaröra eller paprikasås, är en bra smaksättare i grytor. Den ger också en härligt röd färg. Tack vare den röda färgen trodde sambon att det var stroganoff jag bjöd på, men där blev han minsann lurad.

Pulled chicken

Denna gryta – eller panna, om man så vill, gör jag med trasad kyckling, också kallad pulled chicken. Jag tycker det blir en härlig textur samtidigt som kycklingen suger i sig bra av smakerna. Jag har av någon anledning alltid tyckt att det är godast när kycklingen är på detta vis, snarare än i bitar. Kycklingen steker jag först hel (jag brukar halvera filéerna så går det snabbare) sedan trasar man dem med två gafflar. Kom ihåg att man ska trasa utmed fibrerna så det blir längre trasor.

Att göra denna gryta är inte alls svårt. Den kräver inte alls många ingredienser och blir den perfekta vardagsmiddagen. Jag serverar det hela med couscous till, men det går så klart bra med ris, quinoa, pasta eller potatis om man hellre vill ha det.

» Här hittar du fler goda middagsrätter med kyckling

Krämig kycklinggryta med ajvar och couscous

Krämig kycklinggryta med ajvar och couscous

För: 4 personer

3 kycklingfiléer
1 gul lök
1 grön paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1,5 dl ajvar
1 msk sambal oelek
4 dl créme fraiche
1 dl vatten

Tillbehör:

3 dl couscous

  • Dela kycklingfiléerna på längden och stek dem i matfett till en innertemperatur på cirka 70°C. Salta och peppra på båda sidor. Lägg över kycklingfiléerna på en skärbräda och låt dem svalna en aning. Trasa dem sedan med två gafflar. Salta och peppra över traset.
  • Halvera löken, skär ett snitt rakt in och skiva den i kvartsskivor. Kärna ur och strimla paprikan. Finhacka vitlöken. Värm matfett i en stekpanna och lägg i lök och paprika. Stek på medeltemperatur tills den mjuknat. Lägg i vitlöken och stek ytterligare en minut.
  • Skala ingefäran och riv den på de små hålen på ett rivjärn eller ett zestjärn. Lägg i ajvar, sambal oelek och ingefära i pannan. Rör i creme fraiche och vatten. Öka temperaturen lite och låt det puttra i 2–3 minuter.
  • Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen och servera den till. En enkel sallad är också gott att servera till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.