Krämig kycklinggryta med bönor och basilika

Kycklinggryta med basilika

Kycklingfärs är en underskattad ingrediens som både är mager och lätt att använda. Många använder kycklingfärs i biffar, men det passar precis lika bra i en krämig gryta. Den här smaksätts också med färsk basilika som blir oväntat gott.

Krämig kycklinggryta med bönor och basilika blev till då vi hade rensning i kylen. Äran går till sambon som är mycket duktig på att laga mat, och ofta överraskar med nya, goda kreationer. Den här grytan blev verkligen en favorit. Dessutom är den matig och mättande, vilket är ett stort plus. Den behöver alltså inte en massa extra tillbehör – de är ju redan i och grytan kan ätas som den är. Allt man behöver är en sked.

Vardagsgryta med kyckling

Jag gillar enkel vardagsmat som ändå är nyttig. Kycklingfärs är ju som sagt magert, men tillsammans med rotsakerna och bönorna får man en komplett middagsrätt med både fibrer, vitaminer och mineraler. Det jag framför allt gillar med bönor är hur enkelt det är. Visst kan man blötlägga bönor själv (det är både enkelt och billigt), men att öppna en burk och ha ner i grytan blir knappast enklare.

» Här hittar du fler goda recept på gryta som passar till vardag och helgmiddag

Krämig kycklinggryta med bönor och basilika

För: 6-8 personer

Krämig kycklinggryta med bönor och basilika

1 gula lökar
3 vitlöksklyftor
500g kycklingfärs
2 potatis
2 morötter
1 palsternacka
5 stora, färska champinjoner
3 dl borlottibönor/kidneybönor
3 dl tevobönor/vita bönor
1 kruka basilika
2 dl creme fraiche
1 tsk soja
1,5 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
chipotlepasta
1 knippe bladpersilja
salt, peppar, torkad oregano

1. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en gryta. Finhacka vitlök och ha i när löken mjuknat. Ha ner kycklingfärsen samt tärnad potatis, morot, palsternacka och champinjoner. Stek på cirka 5-10 minuter och rör om då och då.

2. Ha ner sköljda bönor, repad basilika, creme fraiche, soja, vitt vin, tomatpuré och chipotlepasta. Klipp i persilja och krydda. Låt puttra ihop ytterligare 5-10 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.