Krämig kycklingstroganoff med vitkål och paprika

Stroganoff med kyckling

Vad äter och lagar du mest där hemma? Är det grönt, fågel, fisk eller kött? Jag tog mig en funderare och kom fram till att vi äter extremt lite fisk men väldigt mycket kyckling. Jag gillar kyckling på det viset att man alltid kan ha en påse i frysen med någon smarrig kycklingdetalj. Kyckling går också snabbt att laga och tål att tinas snabbt utan att det börjar smaka konstigt.

Med ”tina snabbt” menar jag att man kanske saftar på lite extra med värmen vilken kan göra att kycklingen blir lite tillagad i kanterna. Det här är ju inte särskilt gott när det händer med fläsk- eller nötkött, men på kyckling funkar det. En fördel med kyckling är också att jag aldrig tyckt det smakat konstigt efter att ha legat i frysen, något som kött kan göra. Men vad vet jag, kanske har jag det liggandes lite för länge i frysen? Kanske har det också att göra med att kyckling har en väldigt neutral smak jämfört med kött?

Annorlunda vardagsmat

Madeleine Landley vid frysen från AEGHur som helst gillar jag kyckling och tycker att det går att varieras på en mängd olika vis – som i en krämig kycklingstroganoff med vitkål och paprika. Det var också lite så detta recept kom till – jag ville variera den gamla vanliga korvstroganoffen och göra något annorlunda. Då kom denna stroganoff med kyckling till.

För enkelhetens skull gör jag denna stroganoff med paprika på burk. Jag har alltid en burk paprika i skafferiet i reserv, eftersom man då slipper oroa sig för att den färska paprikan i kylen ska hinna bli dålig. Paprikasallad har en god smak och är både smidig och tidssparande.

Det är helt enkelt urkärnad och strimlad paprika som lagts in i en lag av vatten, ättika, socker och salt. Den inlagda paprikan är perfekt i grytor, gratänger och annat där den ska tillagas. Vissa butiker säljer den som paprikasallad, exempelvis ICA och i Axfoods butiker under egna varumärket Eldorado, medan andra kort och gott kallar den för inlagd paprika.

Enkelt och gott recept

Jag tycker också att dijonsenap är hur gott som helst i en stroganoff eftersom det adderar ett litet sting och syra. Dijonsenap görs ju som bekant med vitt vin. Jag gör också min kycklingstroganoff matigare och lite grönare med hjälp av vitkål, och smaksätter med röd pesto med soltorkade tomater. Det blir hur gott som helst. Hittar man ingen röd pesto kan man bara byta mot soltorkade tomater i olja, eller skippa det helt. Servera med kokt ris samt en enkelt sallad och äppelcidervinäger. Krämig kycklingstroganoff med vitkål och paprika passar också fint med pasta eller med kokt potatis.

» Här hittar du fler goda kycklingrecept

Krämig kycklingstroganoff med vitkål och paprika

För: 4 personer

Krämig kycklingstroganoff med vitkål och paprika

8 kycklinglårfiléer
1 stor gul lök
400g vitkål
2/3 burk paprikasallad (cirka 1,5 dl)
5 dl vispgrädde
1 dl tomatpuré
2 msk dijonsenap
2 msk röd pesto med soltorkade tomater
salt, peppar

Tillbehör:

jasminris
sallad
äppelcidervinäger

  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta och stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra. När kycklingen nästan är klar, lyft ut den på en skärbräda och skär till strimlor.
  • Hacka löken till stora bitar och stek den i stekpannan med smör. Stek den några minuter på medelvärme och ha sedan ner strimlad vitkål. Stek tills den mjuknat. Salta ett varv.
  • Ha ner den strimlade kycklingen tillbaka i pannan samt paprikasalladen. Slå på grädde och rör i tomatpuré, dijonsenap och tomattapenade. Låt allt puttra ihop några minuter tills grädden tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris, sallad och äppelcidervinäger.

Krämig kycklingstroganoff med vitkål och paprika

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.