Krämig laxpasta med creme fraiche, spenat och purjolök

Enkel och god vardagsmat

Jag tänkte på en sak här om dagen. Här i bloggen har jag närmare 2000 recept. Jag skriver också alltid något om varje recept jag publicerar. Det jag tänkte på då var – hur mycket kan man ha att säga om mat? Särskilt utan att behöva upprepa sig?

Okej, viktiga saker tåls att upprepas, så visst kan jag ha sagt några saker ett par gånger (som exempelvis att kött inte har porer och att falukorv är glutenfritt), men i övrigt. Jag skriver heller inte som många andra bloggare som berättar att de gått ut med hunden, torkat ungen i rumpan och ätit en favaböna… eller vad det nu må vara bloggare skriver om.

Nej, jag tycker det är intressantare att prata om mat och vin – hur det smakar, hur man kan variera receptet, vilken dryck man kan välja till, smarta knep osv. Mitt mål har alltid varit att inspirera mina besökare och förklara hur maten kan bli bättre och varför jag gör som jag gör. Jag gillar själv att få det förklarat varför, inte bara hur. Vägen till maten och runt om är mycket intressantare i min värld. Så ja, min slutsats är att jag tydligen har ganska mycket att säga om mat. Tur att jag började blogga om mat istället för skor…

Recept för flexitarianer

Madeleine LandleyFör den som är sugen på en krämig laxpasta med creme fraiche, spenat och purjolök rekommenderas detta recept. En klassisk sås-ingrediens många väljer till pasta är grädde, men om du inte har provat med creme fraiche är det kanske på tiden nu? Creme fraiche adderar en härlig syrlighet som ger rätten lite mer konstraster. Särskilt när man använder riktiga mejeriprodukter med högre fetthalt. Tillsammans med soltorkade tomater, lax, purjolök och dijonsenap blir det en enkel och snabblagad rätt som passar fint att servera både som vardagsmat eller till helgen. Spenaten kan enkelt bytas mot grönkål, svartkål eller rucola om man vill tömma kylen på rester eller helt enkelt bara variera det hela.

Eftersom detta är ett typiskt recept för flexitarianer – alltså att man äter mestadels vegetariskt, men kött, fisk och skaldjur ibland slinker in, då är detta bra att variera med. Man kan nämligen enkelt byta laxen mot det man är sugen på. Exempelvis kan man steka aubergine och zucchini om man vill ha det köttfritt, alternativt byta mot en köttersättare som quorn filéer eller någon typ av strimlor. Den som är sugen på fågel steker på en kycklingfilé och skivar upp. Räkor funkar också fint att byta mot.

Jag äter fisk alldeles för sällan och tycker det funkar fint som det är. Man kan också byta laxen mot en burk tonfisk i olja om man vill ha det riktigt enkelt. Är du sugen på att servera denna rätt med hemmagjord pasta? Kolla in detta recept på hemmagjord tagliatelle. Eftersom pastan innehåller creme fraiche blir den lakto-vegetarisk om man byter fisken mot ett vego-alternativ. Tänk också på att vissa pastasorter innehåller ägg.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Krämig laxpasta med creme fraiche, spenat och purjolök

För: 4 personer

Krämig laxpasta med creme fraiche, spenat och purjolök

1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
10 bitar soltorkade tomater
4 styckfrysta laxfiléer utan skinn
100g färsk babyspenat
10 cm purjolök
1 dl torrt vitt vin
5 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
salt, peppar

Tillbehör:

500g spagetti eller annan pasta

  • Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en stekpanna. Strimla soltorkade tomater på längden och ha ner i en skål. Pressa i vitlöken och låt den värmas i 1 minut med löken. Skrapa sedan ner allt i skålen med soltorkade tomater.
  • Smält en stor klick smör i pannan och ha ner laxfiléerna. Salta och peppra. Stek laxen hastigt på båda sidor och sprid sedan ut babyspenat och strimlad purjolök runt om. Slå på vitt vin och låt det fräsa in någon minut.
  • Fördela ut stekt lök och soltorkade tomater i pannan. Blanda creme fraiche med dijonsenap och tomatpuré och rör ner i pannan. Låt allt puttra ihop och smaka av med salt och peppar. Servera med kokt spagetti.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.