Hur gör man egen pasta?
Att göra egen hemmagjord pasta är faktiskt inte det minsta svårt. Jag har gjort det många gånger nu och det lyckas varje gång. Jag läste någonstans att man i nödfall kan ta vetemjöl när man gör egen pasta. Jag håller inte med. Vid ett tillfälle var vi väldigt sugna på att göra egen pasta och hade inga vettiga mjölsorter att tillgå. Då körde vi med vetemjöl. Det blev inte alls lika bra. Vi lyckades till slut få till en hyfsat smidig deg genom att addera mer ägg och olja. Vill du prova med vetemjöl är det alltså bra att komma ihåg att det behövs mer vätska. En del säger också att vetemjöl special kan funka.
Grundrecept på hemmagjord pasta
Jag gör alltid pastan med en blandning av så kallat 00-mjöl och durumvetemjöl. Jag har också gjort pastan på enbart 00-mjöl. Då blir pastan lite lösare i texturen vilket gör den bra till snällare ingredienser, exempelvis räkor. När man kombinerar 00-mjöl och durumvetemjöl i sin tur får man en elastisk och lättarbetad deg där 00-mjölet ger elasticitet och durummjölet adderar textur.
Grundreceptet på hemmagjord pasta är enkelt; 1 dl mjöl, 1 ägg, 1 msk olivolja per person. Äggen ska gärna vara små, annars blir det för mycket vätska. Vi gjorde pasta här om veckan med large-ägg och då fick vi lägga till mer mjöl. Börja alltså arbeta degen enligt grundreceptet, och har du stora ägg tar du i mer mjöl vartefter (av båda sorterna). Det är viktigt att få med oljan eftersom den gör att degen inte smular.
Så, hur kom jag fram till det här receptet? Grundreceptet är en kombination av ett recept från Matarkivet och ett recept från Paolo Roberto. Matarkivet använder den fina formulan 1 ägg och 1 dl mjöl per person, men det behövs även salt i degen för att ge god smak, och oljan för smidighet och smak. Paolo kan vi alltså tacka för saltet och oljan.
Vad är 00-mjöl och var kan man köpa det?
00-mjöl som vi säger i Sverige, eller Tipo 00 som det också kallas, är ett fint kritvitt mjöl som görs av vetekornets innersta del. Tack vare att det nästan inte finns några skalrester i mjölet ger det en lättare och luftigare deg. Tipo 00 har hög proteinhalt och används ofta till pizza och pasta. Mjöl med skalrester och mer fibrer fungerar inte lika bra för pizza och pasta då fibrerna skär sönder glutentrådarna vilket ger degen för ändamålet sämre egenskaper. Dessutom är Tipo 00-mjölet mycket starkare, absorberar mer vatten och klarar av att bakas i högre temperaturer.
00-mjöl kan man beställa på nätet. Vissa välsorterade butiker har också 00-mjöl från Ramlösa kvarn. Vi handlade 00-mjöl från Mulino Marino i den Italienska Gallerian Eataly i Stockholm.
» Här hittar du fler goda pastarecept
Krämig laxpasta med hemmagjord tagliatelle
Hemgjord tagliatelle:
2 dl 00-mjöl
2 dl durumvetemjöl
2 tsk salt
4 små ägg
3-4 msk olivolja
Krämig pastasås med lax:
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
4 styckfrysta laxfiléer
1 röd paprika
6 bitar soltorkade tomater
1 dl vitt vin
salt, peppar, persillade
5 dl vispgrädde
salt, peppar
- Blanda de två mjölsorterna och salt på en skärbräda i trä. Forma till en hög med ett hål i mitten (som en vulkan). Vispa ihop äggen i en skål tillsammans med olja och slå i mitten av mjölhögen. Blanda allt och knåda degen i 10 minuter för hand. Lägg degen i en påse i kylen och låt den vila i 30 minuter.
- Hacka löken och låt den mjukna på medelvärme i en panna. Finhacka vitlöken och ha ner den i pannan när löken mjuknat. Kärna ur och strimla paprikan samt soltorkad tomat. Öka värmen och ha ner paprika och tomater. Stek allt några minuter och skrapa sedan av i en skål.
- Tina och skär laxen till lagom bitar. Smält smör i stekpannan och ha ner laxen. Stek på hög värme runt om så den får yta. Krydda med salt, peppar och persillade. Sänk värmen och ös tillbaka grönsakerna i pannan. Slå på vitt vin och grädde och låt allt puttra ihop till en simmig konsistens.
- Koka upp rikligt med vatten och en nypa salt i en stor kastrull. Forma degen till en lång korv och platta till den. Ställ pastamaskinen på största läget och kör igenom degen två gånger. Fortsätt ända ner till näst tunnaste läget. Kapa av degen till lagom längd vartefter den blir längre. Kör pastaplattorna genom valsen för tagliatelle. Låt pastan ligga i högar på skärbrädan medan du skär all pasta. Lägg direkt ner i det kokande vattnet och koka till pastan flyter upp mot ytan, cirka 1-3 minuter. Servera den nykokta pastan med lax-pastasåsen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej! Jag skulle gärna vilja göra egen pasta men en sådan som håller länge! torr-pasta eller vad man kan kalla det. Har du något recept på det? Gillar dina recept!
Hej Lisa.
Kul att du gillar mina recept :) Det är bara att torka pastan istället för att servera den direkt. Torka den på en torkställning för pasta eller över ett kvastskaft. Sedan förvarar du den mörkt, torrt och svalt.
Mvh
Madeleine
Hej!
Undrar över saltet i pastadegen. I punkt 1 i beskrivningen står det visserligen inte att man ska ha I salt men högre upp i texten så tolkar jag det så och i ingredienslista står det 2 tsk salt. Stämmer det verkligen att du tycker man ska ha salt i degen? Inte i någon pasta man kan köpa i butik, varken torkad eller färsk, är det salt. Jag provade också ditt recept och det blev i mitt tycke oätligt salt pasta. Däremot brukar man säga att man ska ha ca 1 tsk salt per liter vatten när man kokar pasta.
Hej Henrik.
Det var ju tråkigt att du tycker den blev oätlig. Visst finns det många pastarecept där ute som innehåller salt (jag googlade just för att kolla). Både i texten, ingredienslistan och i beskrivningen har jag skrivit att man ska ha i salt ”Blanda de två mjölsorterna och salt på en skärbräda i trä”, står det i beskrivningen. Jag tycker som sagt att det ska vara salt i pastan eftersom det tar fram mer smak, men gillar man inte salt kan man ta mindre eller skippa det helt. Smaken är ganska olika från person till person och alla har olika känslighet mot sälta.
Mvh
Madeleine