Krämig laxsoppa

God och enkel soppa med lax

Studentfester, påsk, sommarfester och allehanda andra kalas – hur trevligt är det ändå inte att samla vännerna och ställa till med kalas? En krämig laxsoppa är utmärkt att bjuda på som en liten aptitretare när maten lagas. Den passar också bra att slå upp i små glas och ställa fram på buffébordet. Självklart kan soppan också serveras som en förrätt innan huvudrätten. Då är den förstås enklast att äta ut skålar. Den är både smakrik och krämig och lätt att göra – vilken bonus!

Som aptitretare och till buffé

Det jag framför allt med sån här mat är att man kan göra dem i förväg, för ju längre de får stå, desto godare blir det. Med andra ord är den utmärkt att laga dagen innan och kan till och med serveras kall. Koka ihop soppan och ställ den i kylen. När den är dags att servera är den bara att värma på (om man så vill) och strimla upp toppingen.

» Här hittar du fler goda rätter som passar till buffé

Krämig laxsoppa

För: 4 personer som huvudrätt
8 personer som förrätt

Krämig laxsoppa

2 styckfrysta laxfileer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
1 grönt äpple
1 msk äppelcidervinäger
3 msk tomatpuré
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 msk hummerfond
1 msk maizenaredning
1 msk färsk, klippt dill
2 dl crème fraîche
salt, peppar, oregano

Topping:
15 cm purjolök
8 sockerärtor

1. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök. När löken har mjuknat, ha ner bitar av lax och pressad vitlök. Låt fräsa ihop och slå sedan på vatten.

2. Riv äpplet och ha ner det samt äppelcidervinäger, tomatpuré och grädde. Låt puttra ytterligare några minuter och kör sedan till en slät smet med mixerstav.

3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör ner hummerfond, redning och kryddor. Späd eventuellt med mjölk så att den inte blir för trögflytande. Vänd ner creme fraichen och låt puttra ihop på svag värme under lock. Smaka eventuellt av med mer kryddor.

4. Strimla upp purjolök och sockerärtor. Slå upp soppan i skålar eller glas, strössla toppingen ovanpå.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.