Krämig morotssoppa med röda linser och gul curry

God vardagssoppa

Har du tänk på att soppa är lite som en lättare variant av gryta? Egentligen är ju basen som en gryta, så allt som behövs är lite mer vätska. Vill man ha en slät soppa mixar man den och annars låter man bara ingredienserna vara som de är. Detta recept på krämig morotssoppa med röda linser och gul curry är en riktigt god favorit, och en mixad soppa.

Jag gör denna soppa både med grädde och crème fraiche för att den ska bli fyllig och gräddig men ändå ha lite syra. Man kan så klart byta mot bara det ena eller det andra, eller så kan man byta mot syrad grädde som är lite som en kombination av de båda. Den som vill ha en helt vegetarisk och vegansk soppa kan byta mejeriprodukterna mot vegetabilisk grädde eller kokosmjölk. Då får man förstås också skippa ägghalvorna. Istället kan man ha i krutonger eller tofu.

Linser är både gott, mättande och nyttigt

Basen som hjälper till att göra soppan fyllig är röda linser. Röda linser är perfekt till både grytor och soppor eftersom de inte behöver förkokas och går snabbt att tillaga. De är dessutom mineralrika och nyttiga. Röda linser behöver inte koka med än 10-15 minuter beroende på hur sönderkokta man vill ha dem. Linser har dock en ganska grynig konsistens och smak, därför har jag i lite mer äppelcidervinäger än vanligt i denna soppa. Linserna behöver nämligen det för att soppan ska lyfta – trots att det är creme fraiche i soppan. När man mixat soppan slät behöver den också koka ett tag till för att grynigheten ska gå ner.

Det här är en riktigt god och fin soppa som man kan svänga ihop till vardagsmiddagen. Vill man ha den riktigt het saftar man på med chilin. Annars skippar man bara chilin helt och hållet. Jag tycker dock det är gott md lite underliggande hetta. Servera gärna soppan med hembakt surdegsbröd.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Krämig morotssoppa med röda linser och gul curry

Krämig morotssoppa med röda linser och gul curry

För: 4 personer

1 gul lök
4 morötter
1 vitlöksklyfta
2,5 dl röda torkade linser
1 liter vatten
2 tsk gul curry
salt, peppar, rökt paprikapulver
chiliflakes (efter smak beroende på hur starkt man gillar)
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 burk finkrossade tomater (á 400g)
3 msk äppelcidervinäger
0,5 dl sweet chilisås

Tillbehör:

4 kokta ägg

  • Hacka gul lök och morötter. Ha ner i en gryta eller kastrull och låt det fräsa i 5 minuter i en klick smör. Skiva vitlöken och ha ner i kastrullen. Låt den värmas en minut och ha sedan ner de torkade linserna. Slå på vatten och låt det koka i 10 minuter under lock.
  • Rör i gul curry, salt, och peppar och en till två duttar rökt paprikapulver. Dra över chiliflakes, beroende på hur hett du vill ha det.
  • Mixa soppan slät med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i grädde, creme fraiche, finkrossade tomater, äppelcidervinäger och sweet chilisås. Låt grytan puttra ihop under lock i 10 minuter. Rör gärna om då och då. Servera med kokta ägghalvor.
  • Späd soppan med med mer vatten om den blir för tjock. Servera gärna soppan med bröd till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.