Krämig panna med kräftstjärtar, purjolök och dill

Recept med kräftstjartar i lag

Denna färgglada middagsrätt med kräftstjärtar passar när man vill ha en lite lättare gryta till middag. Helt enkelt när man är sugen på lite lättare stuk på det hela istället för de kraftiga köttgrytorna.

Jag tycker att det är superlyxigt med kräftstjärtar, så jag lyxar gärna till det med en krämig panna med kräftstjärtar, purjolök och dill till helgen. Gärna med ett glas gott vitt vin till och kanske lite nybakt bröd. Eftersom kräftstjärtarna är färdigskalade på burk krävs ingen större insats för att laga den. Det gör det hela väldigt enkelt och snabblagat. Kräftstjärtar behöver ju heller inte en massa tid för att bli klara. De ska knappt bara få värme och sedan är de klara. Puttrar de för länge finns risk att de blir sega.

Servera med potatis, ris eller pasta

Vill man vara riktigt duktig använder man hela kräftor, pillar ut stjärtarna och kokar sedan sin egen fond på skalen – exempelvis lagom till när kräftsäsongen satt igång. Kokt potatis är gott till kräftpannan, men det går lika bra med ris eller pasta, beroende på vad man är sugen på.

» Här hittar du fler goda recept med kräftstjärtar

Krämig panna med kräftstjärtar, purjolök och dill

Krämig panna med kräftstjärtar, purjolök och dill

För: 4 personer

1 stor gul lök
2 morötter
100g sockerärtor
100g fänkål
15 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 dl torrt vitt vin
1 dl färsk hackad dill, löst packad (eller 3 msk fryst)
5 dl grädde
1–2 tsk sambal oelek
2 burkar kräftstjärtar i lake (á 100g avrunnen)

Tillbehör:

800 potatis, 3 dl ris eller 300g pasta

  • Hacka gul lök och finhacka vitlöken. Gnugga morötterna rena och skiva dem – gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Strimla fänkål och purjolök.
  • Hacka gul lök och låt den mjukna i en klick smör i en traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter.
  • Gnugga morötterna rena och skiva dem – gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Ha ner morotsskivorna i pannan och dra upp värmen lite. Stek någon minut. Skär sockerärtorna till mindre bitar och ha ner i panna med strimlad fänkål och purjolök samt finhackad vitlök. Stek några minuter under omrörning och addera extra smör om det går torrt.
  • Slå på vitt vin och rör sedan i hackad dill, grädde och sambal oelek. Låt allt puttra under lock i 10 minuter.
  • Slå av laken från kräftstjärtarna och strössla dem över grytan precis innan servering. Servera med kokt potatis.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.