Krämig pasta med champinjoner, svartkål och soltorkade tomater

Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Förra veckan dök min kokbok upp i bokhandlarna. Jag talar så klart om boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog. Det är alltid en lite märklig känsla att hålla i den färdiga boken. Särskilt när man jobbat med den så mycket under en period att man tänker ”jaså den här gamla saken”.

Det är ändå lite med andan i halsen man bläddrar igenom och stirrar efter eventuella fel i texten, trots att den gått tusen gånger fram och tillbaka på korr… Nåja, kanske tio i alla fall. Det är ju rätt lustigt, för jag har verkligen lusläst texten flera gånger. Min redaktör har gjort det samma, samt en extern korrläsare. Ana då min fasa när jag upptäckte ett fel i boken.

Madeleine Landley Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog Teaser Home

Var är de soltorkade tomaterna?

I detta recept på krämig pasta med champinjoner, svartkål och soltorkade tomater saknas nämligen de soltorkade tomaterna. Alltså va!? Är det inte lustigt? Vi har varit så noga med att kolla ordningen på alla ingredienser, se till att alla mått stämmer och att allt finns med – men i detta recept missade vi det helt de soltorkade tomaterna eftersom det stod i rubriken och inget var fel i själva receptet. Jag missade helt enkelt att få med dem och ingen såg det.

Det rätta receptet

Det spelar egentligen ingen roll hur mycket eller när man har i de soltorkade tomaterna, för det blir gott ändå. Det är alltså svårt att misslyckas. Med detta sagt hittar du ändå här det korrekta receptet. Det här är en superenkel pasta med några få ingredienser är typisk vardagsmat som kan svängas ihop i en handvändning. Vill man göra det hela lite festligare kan man riva över parmesanost, lägga till ett par nygräddade vitlöksbröd och slå upp ett glas rödtjut.

Detta recept är lakto-vegetariskt om du väljer en äggfri pastasort. Annars blir det ovo- och lakto-vegetariskt. Tar du en äggfri pasta och en vegetabilisk fraiche blir receptet helt veganskt. Rörpasta i sin tur är exempelvis Penne Rigate eller Tortiglioni. Det går även bra med fusilli, Gemelli, Farfalle eller Lumaconi. Här kan du läsa mer om de olika pastasorterna.

Utöver denna lilla fadäs är jag i alla fall supernöjd med denna bok och väldigt stolt. Recepten är så himla goda och helt och hållet utan köttersättare, med råvaror från grunden. Jag tror dessutom att många som äter kött i vanliga fall kommer att gilla dessa recept. Jag hoppas ni ska tycka om den lika mycket som jag gör.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Krämig pasta med champinjoner, svartkål och soltorkade tomater

Krämig pasta med champinjoner, svartkål och soltorkade tomater

För: 4 personer

2 gula lökar
2 burkar hela champinjoner (à 290g)
100g svartkål
8 bitar soltorkade tomater i olja
matfett
4 dl crème fraiche
1 dl vatten
salt, svartpeppar
400g rörpasta (penne)

  • Skala och hacka löken. Slå av vattnet från champinjonerna och skär dem till kvartar eller halvor beroende på storlek. Skölj och strimla svartkålen. Strimla de soltorkade tomaterna.
  • Värm matfett i en stekpanna och lägg i löken. Stek tills den börjar mjukna och lägg sedan i champinjonerna. Stek tills svampen fått yta. Lägg i svartkålen och stek tills den mjuknat.
  • Rör i de soltorkade tomaterna, crème fraiche och vatten. Salta och peppra och låt allt puttra ihop i 5 minuter.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och blanda med såsen. Servera med nymalen svartpeppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.