Krämig pasta med julskinka, grönkål och potatis

Vad gör man med rester av julskinka?

Potatis i pastasåsen, kan man ha det? Ja självklart. Denna krämiga pasta låter dig ta vara på julresterna från julbordet. Efter julaftonens julbord brukar det alltid bli olika saker över – bland annat kokt potatis från sillen, grönkål som legat runt skinkan och så klart rester av julskinka. Vad är då inte bättre och smartare än att svänga ihop en krämig pasta med julskinka, grönkål och potatis?

Madeleine Landley lagar god julskinkaSåsen till denna pasta tar jag potatisen som blivit över från sillen. Potatisen mosar jag och blandar med vatten och creme fraiche till en fyllig sås. Förutom det har jag i julskinka och grönkål från julbordet samt lite goda kryddor som vitlökspulver, lökpulver och rökt paprikapulver. Det hela blir en god middagsrätt som är enkel att svänga ihop. Jag brukar ta pastasorten linguine som är en platt, smal spaghetti, men man kan så klart ta vilken pastasort man vill och har tillgång till. Det måste heller inte vara just en spaghetti, men det är ganska trevligt med den pastaformen.

Recept med rester och överbliven julmat

Pastan toppar jag sedan med rostad lök för crunch (det går lika bra med köpevarianten eller om man vill rosta löken själv), nymalen svartpeppar – för det är ju ett måste på pasta, riven julost och några stänk chipotletabaseco. Vanlig riven ost och gammal hederlig tabasco och går så klart också bra. Och gillar man inte het mat skippar man tabascon helt och hållet.

Mycket av den överblivna maten från julbordet går det att laga nya rätter av. Det är kul och utmanande att hitta på något nytt, och det förlänger känslan av jul lite till tack vare alla de goda julsmakerna. Dessutom är det så onödigt och dåligt för klimatet att kasta mat. Mycket av den överblivna julmaten går så klart också att frysa in och förvara ännu längre. Här hittar du ännu fler tips på olika rätter att laga av julens rester.

Krämig pasta med julskinka, grönkål och potatis

Krämig pasta med julskinka, grönkål och potatis

För: 4 personer

300g kokt potatis
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
salt, peppar, rökt paprikapulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar
50g grönkål + smör
300g julskinka
400g spagetti, ex linguine

Tillbehör:

rostad lök
riven julost
nymalen svartpeppar
chipotletabaseco

  • Ta bort skalet från den kokta potatisen, om den har det kvar, och skär potatisen till mindre bitar. Ha ner i en kastrull, slå på vatten och låt det koka i några minuter.
  • Mosa potatisen med en potatismosare och ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan. Rör i creme fraiche och ytterligare vatten om såsen är för trögflytande. Smaka av med lite salt, peppar och någon dutt med rökt paprikapulver samt de övriga kryddorna. Låt puttra ytterligare 5 minuter på medeltemperatur.
  • Skär grönkålen till mindre bitar och stek den mjuk och glansig i smör i en stekpanna på lägre temperatur. Smaka av med lite salt. Skär julskinkan till tunna stavar.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och blanda pastan med pastasåsen. Servera med rostad lök, riven julost och några drag på pepparkvarnen. Chipotletabaseco är också gott till om man villl ha det lite hetare.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.