Krämig pasta med kyckling, citron och basilika

God kycklingpasta till vardag och helg

Pasta är himla enkelt och gott. En pasta är också typisk mat som alltid går att svänga ihop när man har slut på inspiration och bara vill ta något som finns där hemma – i alla fall hemma hos oss. Vi har alltid påfyllt med konserver och tetror i skafferiet. I dessa har vi typiska ingredienser så som krossade tomater, champinjoner, soltorkade tomater, oliver samt olika sorters bönor och ärtor. Ris, pasta och diverse gryn har vi också alltid.

Frysen i sin tur är också alltid något vi kämpar med att tömma. Den är alltid fylld med både ingredienser och matlådor – jag älskar ju frysen! Här finns alltid grönsaker och olika typer av protein – framför allt kyckling och platta paket med köttfärs. Vi använder frysen mycket och brukar lägga in sånt som håller på att passera bäst före.

Förvara maten smartare

Madeleine Landley vid frysen från AEGMånga verkar ju inte veta att mjölk, grädde och creme fraiche funkar fint att frysa in. De kan bli lite grynigare, så jag använder dem oftast från fryst utförande i grytor, gratänger och soppor. Även ost, diverse grönsaker och färska örter är utmärkt att riva eller hacka och frysa in. Utöver välfylld frys och skafferi har vi alltid olika sorters lök och potatis liggandes. Mat utan lök förekommer sällan hemma hos oss…

På tal om grädde och creme fraiche brukar vi ofta ha dem ståendes i kylen åtminstone en månad efter bäst före. Men vi använder å andra sidan alltid (oöppnad) vispgrädde och normal-fet creme fraiche som håller länge utan problem. Om folk förvarade lite smartare och använde näsa och smaklökar lite oftare skulle vi kanske inte ha så stort matsvinn där prima ingredienser kastas bort helt i onödan.

Pasta är perfekt svänga-ihop-mat

Detta recept på krämig pasta med kyckling, citron och basilika är perfekt mat att svänga ihop om man har lite grejer här och lite grejer där i skafferi och frys. Det som behövs är några konserver, kyckling samt de färska ingredienserna lök och citron. Jag tar också helst färsk basilika, men fryst går bra. Råkar man inte ha exempelvis kikärtor kan man ta bönor. Ta den pastasort som du är sugen på eller har tillgång till.

Kycklingfiléerna steker jag separat, skivar upp och toppar själva pastan med. Det blir lite tjusigare så till helgmiddagen. Till den enklare vardagsmiddagen kan man alltid blanda kycklingen i själva pastan. Jag gillar ju verkligen kikärtorna då de adderar nyttigheter och mättnadskänsla – och så klart en god, nötig smak. Tillsammans med syrlighet från citron och soltorkade tomater blir denna gräddiga pasta en riktig goding som passar när som helst.

» Här hittar du fler recept på goda pastarätter

Krämig pasta med kyckling, citron och basilika

För: 4 personer

Krämig pasta med kyckling, citron och basilika

4 mindre kycklingfiléer
salt, peppar
smör
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
10 bitar soltorkade tomater
1 burk/tetra kokta kikärtor (á 400g)
3 dl grädde
1/2 citron
1/2 kruka basilika
1,5 dl gröna oliver med pimiento

Tillbehör:

400g spaghetti eller fettuccine
parmesanost eller pecorino

  • Halvera kycklingfiléerna på längden och stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra och stek så de får fin yta runt om. Lyft ur och lägg åt sidan medan du gör såsen.
  • Hacka löken och låt den mjukna i smör i stekpannan. När löken börjar bli genomskinlig, pressa i vitlök och stek ytterligare en minut. Ha ner strimlade, soltorkade tomater, sköljda kikärtor, grädde, rivet skal och saft från en citron samt basilikablad. Ha i mer citron om en syrligare smak önskas. Låt allt puttra ihop några minuter så grädden tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Ha ner den stekta kycklingen och halverade oliver. Låt puttra ytterligare 1-2 minuter.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet från pastan och blanda den med såsen. Servera med riven parmesanost eller pecorino.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.