Krämig pasta med rostas och svamp

God och enkel helgmat

Rostas är en underskattad köttdetalj som många inte känner till. Det många inte vet är att den är precis lika bra som oxfilé, om än inte bättre. Rostasen kommer från den mindre och mörare muskeldelen av rostbiffen på kossan. Den säljs därför också ibland även som rostbiffsfilé. Rostasen är en mör och fin detalj och tillagas på precis samma sätt som en oxfilé. Vi köper alltid rostas eftersom den nästan alltid är billigare än oxfilé.

Festlig pastarätt till helgen

I den här rätten samsas rostasen med krämig pasta och härlig svamp. Servera det hela med den knapriga och fräscha salladen samt riven parmesanost. Det här är perfekt helgmat när hösten ruskar utanför dörren. Spana också in det passande vintipset under receptet.

» Fler goda recept med rostas hittar du här

Krämig pasta med rostas och svamp

För: 4 personer

Krämig pasta med rostas och svamp

Rostas:

800g rostas
1 vitlöksklyfta
2 msk soja
3 msk olivolja
salt, peppar, chiliflagor

Krämig svamptagliatelle:

400-500g tagliatelle
1/2 gul lök
4 dl creme fraiche
150g stekt blandsvamp
1/2 dl vermouth
2 msk hackad persilja
salt, peppar

Sallad:

40g rucola
1 dl solrosfrön
1 äpple

Tillbehör:

balsamvinäger
parmesanost

1. Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen.

2. Fräs upp smör i en kastrull och ha ner hackad lök. När löken mjuknat, ha ner svampen och hackad persilja. Rör ner creme fraiche och slå på vermouth samt krydda.

3. Slå av vattnet från pastan och rör ner såsen i den.

4. Rör ihop pressad vitlök med soja, olja och kryddor. Skiva upp rostasen till lagom tjocka skivor och stek till valfri innertemperatur. Pensla under tiden med oljan.

5. Rosta solrosfröna i en torr panna. Låt svalna och blanda sedan med tärnat äpple och rucola. Servera med balsamvinäger och riven parmesanost.

Rekommenderat vin till: Castelforte Ripasso (5352) 89:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.