Krämig pastasås med bacon och champinjoner

Spagetti med bacon och champinjoner

Jag har alltid haft en förkärlek till det italienska köket. Jag älskar inte bara landet i sig utan också de typiskt italienska råvarorna. Drömmen vore förstås att någon gång flytta till Italien och ha ett litet hus med avokado- och citronträd i trädgården. Kunna njuta av värmen och den härliga, italienska mentaliteten. En gång för länge sedan när jag besökte Amalfikusten kikade jag in i en trädgård som hade just det här. Kanske är det denna bild som etsat sig fast i mitt minne.

Till den dagen kommer får jag nöja mig med resor dit och goda italienska pastarätter. Krämig pastasås med bacon och champinjoner är en god rätt som också är lite av en cross over mellan det svenska och det italienska köket. Jag gillar att experimentera och korsbefrukta olika kök enligt vad man kallar ”cross over”. Det blir lite mer spännande och annorlunda så.

Mat till helg och vardagsmiddagen

Pasta, champinjoner, salvia och olivolja förekommer ofta i det italienska köket, medan de svenska inslagen kommer från bacon, grädde och prästost. Osten kan man förstås byta mot vilken sorts ost man vill. Föredrar man parmesanost eller pecorino tar man det. Vill man ha mer smak från västerbottensost eller cheddar kör man på det. För extra syrlighet kan man servera pastan med ugnstorkade tomater. Strössla gärna över lite färsk basilika och servera det hela med något gott bröd till.

Och vilket vin ska man välja till pastan? Varför inte prova det ljuvliga rödvinet La Grola (42334) från Allegrini? Detta rödvin passar till allt ifrån varma mackor till pasta.

Ska du ha gäster och vill bjuda på denna rätt passar den utmärkt att göra i förväg och värma på. Dra gärna av lite på pastans koktid så blir den inte sönderkokt. Glöm heller inte att ställa fram en pepparkvarn till maten så gästerna själva kan mala färsk svartpeppar över.

» Fler goda pastarecept hittar du här

Krämig pastasås med bacon och champinjoner Krämig pastasås med bacon och champinjoner

För: 6-8 personer

1 stor gul lök
500g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 paket bacon
500g spaghetti
3 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 dl vatten
0,5 dl hackad persilja
2 msk hackad salvia
100g prästost
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Gör så här:

  • Hacka löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna. Hacka champinjonerna och ha ner i stekpannan. Stek tills vätskan försvunnit. Pressa i vitlöken på slutet och låt den stekas med cirka en minut.
  • Strimla bacon och stek det knaprigt i en stekpanna.
  • Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och ställ tillbaka på plattan. Ha ner lök, champinjoner och bacon. Rör i tomatpuré, grädde och vatten. Finhacka örterna och riv osten. Ha ner allt i kastrullen med pastan, slå på olja och blanda. Låt det fräsa ihop under omrörning några minuter. Smaka av med salt och peppar. Glöm inte att ställa fram en pepparkvarn till maten så gästerna kan mala färsk svartpeppar över.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.