Krämig pestopasta med rökt sidfläsk

Sommarmat – för alla väder

Denna sommar har verkligen bjudit på varierande väder. I våras var min gissning att det skulle bli en kass sommar, men den har verkligen varit över all förväntan med tanke på hur mycket sol och fint väder vi fått ute på landstället. Trots att jag älskar sol kan jag faktiskt också tycka det är ganska skönt att det regnar emellanåt… så man slipper vattna odlingarna hela tiden.

Denna sommar har vi roat oss med att måla om huset. ”Roa sig” är förstås en lite finare omskrivning för att ”kämpa” – med tvätt av fasaderna, borstning och slipning, och sedan tre lager målning. Det tar sin lilla tid och måste torka däremellan. Att måla om husfasaden är mestadels slitsamt men också lärorikt. Dessutom är det skönt att vara ute och jobba. Hälften av huset är nu målat och man har ont både här och där. Är det inte sånt man har semestern till? :)

Food BoardTrots all denna husskötsel har vi ändå hunnit och orkat med att laga en massa god mat. Hemligheten ligger i att avsluta jobbet lite tidigare på dagen så man hinner varva ner, planera middag och sedan laga den. Jag har också en svart tavla där jag skrivit upp alla intressanta ingredienser vi köpt (alltså inte basvarorna) och skrivit upp maträtter som jag tänkt att vi ska laga under sommaren. Vissa dagar har det naturligtvis varit lite svårare att avsluta i tid eftersom man kan vara mitt uppe i något. Då blir det enklare middagar med rester, eller plockmat oliver, kex, ost, kallskuret och ett glas rödvin ute på terassen. Det är ju trots allt semester och så måste man göra det mysigt.

Mat för regniga dagar

Andra dagar, när det regnar eller man bara vill göra något lite enklare, då blir det pasta. Detta recept på krämig pestopasta med rökt sidfläsk började ganska enkelt men slutade lite som ett mellanting. Jag hade tänkt mig något enkelt där färdig pesto fick bli smaksättaren i pastan. Sambon ville gärna ha grädde, och eftersom vi hade en grädde i kylen som passerat bäst före en månad tidigare var det lika bra att ta den.

Jajjemen, feta produkter som grädde och creme fraiche brukar hålla väldigt länge. Det är bara att först lukta på dem och sedan smaka för att kolla om de är ok. Vi hade också en låda kött kvar i kylen från då vi haft gäster. Detta strimlade vi ner och hade ner i stekpannan. Köttet alltså, inte gästerna.

Krämig pestopasta med rökt sidfläsk

Hereford Merlot

Krämig pestopasta med rökt sidfläsk

Vinglas rödvin

Traktörpanna med lök sidfläsk och svinmålla

Jag har kommit fram till att vi slänger otroligt lite mat hemma hos oss. Vi tar tillvara på i stort sett allt av råvarorna och är duktiga på att ta hand om resterna. Så det blir i stort sett aldrig att vi slänger mat. Det känns bra. Särskilt när statistiken säger att var tredje matkasse som handlas slängs. På landet komposterar vi dessutom i en varmkompost.

Vi använder också frysen mycket, både till att lägga in saker som håller på att passera bäst före (exempelvis kött, mejeri och ost samt grönsaker som börjat se trötta ut), men också för att frysa in rester och matlådor. Efter att ha sett hur andra hanterar rester, överbliven mat och mat som är på väg att passera bäst före, blir jag stolt över hur duktiga vi är på detta. Jag hoppas att fler ska tänka till lite och inte bara slänga saker i onödan – för när man väl börjat är det faktiskt enkelt. Man måste bara komma över den lilla tröskeln.

Spaghetti med pesto och grädde

Till denna pasta rökte vi faktiskt sidfläsket själva. Det var alltså en fläsksida som fick hamna i offset smokern. Den som inte kan tillgå denna lyx handlar naturligtvis bara en bit färdigt sidfläsk. Det rökta sidfläsket kan också bytas mot bacon eller fläskkarré. Föredrar man en lakto-vegetarisk rätt kan man byta köttet mot exempelvis kidneybönor eller kikärtor. Även strimlor av aubergine eller zucchini går bra att byta mot. På så vis får man inte mer flexitarisk mat i sin vardag. Den som vill ha en helt vegetarisk och vegansk pasta kan byta grädden mot vegetabilisk grädde.

SvinmållaFörutom sidfläsk, pesto och grädde innehåller även denna pasta gul lök, vitlök, en skvätt rödvin (som ändå stod och skräpade i kylen) samt svinmålla. Svinmålla är en växt som räknas som ogräs. Denna är precis lika bra som spenat, så jag låter den växa i trädgården. Den smakar faktiskt också precis som spenat. Förr odlade jag spenat, men nu för tiden har jag slutat med den. Svinmållan är nämligen helt gratis, kräver ingen särskild skötsel eller bekämpningsmedel – den bara växer där den själv vill.

Denna sommar skördar jag från en planta precis intill huset som har blivit lite som en buske. Helst perfekt. Den som inte har någon svinmålla kan naturligtvis köpa babyspenat i matbutiken.

När du gör denna pasta, glöm för all den inte toppingen bestående av hackad mandel och grön chili. Denna adderar en lätt hetta och fin knaprighet. Eftersom pastan blir ganska fyllig och salt är det perfekt att ringla över några stäng balsamvinäger. Inte alls mycket, bara några smådroppar över pastan. Det lyfter den och gör den fräsch. Prova!

» Här hittar du fler goda pastarecept

Krämig pestopasta med rökt sidfläsk

Krämig pestopasta med rökt sidfläsk

För: 4-6 personer

2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
400g rökt sidfläsk
1,5 dl rödvin
8 bitar soltorkade tomater i olja
70g svinmålla eller spenat
4 msk pesto
3+1 dl grädde
salt, peppar
400g spaghetti

Topping:

0,5 dl mandel
1 grön chilifrukt
balsamvinäger

  • Grovhacka löken och finhacka vitlöken. Smält smör i en panna och ha ner löken. Låt den mjukna på medelvärme. Ha ner vitlöken när löken mjuknat och låt den värmas med löken i cirka 1 minut.
  • Strimla sidfläsket och ha ner i pannan. Låt det fräsa under omrörning i några minuter tills det fått fin yta och fettet stekts ut i pannan. Slå sedan på vinet. Låt vinet fräsa in under några minuter.
  • Strimla soltorkade tomater och grovhacka svinmållan. Ha ner i pannan. (Ett gott tips är också att ha ner lite av oljan från de soltorkade tomaterna i pannan). Klicka i peston och ha sedan ner 3 deciliter av grädden. Låt grädden koka ner så den reduceras och blir krämig (cirka 5-10 minuter) Rör om då och då så det inte bränner fast.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden. Slå av vattnet och blanda ner spagettin i såsen. Slå på den sista decilitern med grädde. Servera med toppingen av finhackad mandel och grön chili, några stänk balsamvinäger samt vintipset nedan.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.