Krämig potatissallad med kallrökt lax och sallad

Enkel sommarmat

Trots att jag har 6,5 veckors semester i år känns det som att sommaren går i ett nafs. Nu är det bara två veckor kvar. Trots det har det både ätits och lagats en massa god mat. Mellan de mer avancerade rätterna svänger jag ihop enklare rätter, som en krämig potatissallad med kallrökt lax och sallad. Till denna somriga middagsrätt köper man kallrökt lax (om man inte vill röka laxen själv förstås) och serverar med potatissallad och en enkel grönsallad bestående av sallad, gurka och tomat. Ja, självklart passar denna rätt lika bra på våren då den är lite lättare i sin framtoning.

Potatissalladen är en enklare variant med crème fraiche, rädisor, gröna burkärtor, rödlök och färska örter. Örterna kan man variera på det vis man själv känner för. Jag älskar ju libbsticka och har en väldigt stor planta som jag kontinuerligt skördar av. Dill i sin tur passar ju så bra i en potatissallad och särskilt om den ska samsas med fisk. Vill man ha en lite mer italiensk touch på det hela kan man smula i oregano eller timjan eller varför inte klippa i lite färsk persilja? Man kan också byta ärtorna mot inlagd kapris.

Madeleine Landley champagne

Mat som knappt behöver tillagas

Potatissalladen kan man med fördel göra i förväg. Gärna på morgonen eller till och med ett par dagar innan funkar fint. Vill man inte ha kallrökt lax kan man byta mot exempelvis varmrökt lax istället. Även skivad rostbiff eller grillad kyckling passar fint. En sak jag gillar med denna rätt att den knappt behöver tillagas. Det enda är potatisen som ska kokas. Den kan också serveras kall vilket ger ett extra plus om man exempelvis ska ta med sig maten ut på picknick.

Har man fått potatis över från någon annan middag är den perfekt att använda till denna potatissallad. Jag tar färskpotatis till salladen, men vanlig fast potatis går fint. Råkar det nu vara mjölig potatis man fått över från en annan middag går den så klart också bra att ta. Den faller bara sönder lite mer.

» Här hittar du fler recept på goda sommarrätter

Krämig potatissallad med kallrökt lax och sallad

Krämig potatissallad med kallrökt lax och sallad

För: 4 personer

Potatissallad:

1 kg fast potatis eller färskpotatis
1 rödlök
10 rädisor
1 knippe dill
1 knippe libbsticka
4 dl crème fraiche
1 burk gröna ärtor (400g)
salt, svartpeppar

Sallad:

1/2–1 huvud romansallad
2 tomater
20 cm gurka
balsamvinäger

Tillbehör:

300g kallrökt lax

  • Skala och skär potatisen till lagom munsbitar. Koka i saltat vatten tills den mjuknat, cirka 10–12 minuter. Slå av vattnet. Finhacka rödlöken och skiva rädisorna. Hacka dill och libbsticka. Blanda allt i en skål tillsammans med crème fraiche. Slå av lagen från ärtorna och vänd ner dem i potatissalladen. Smaka av med salt och peppar.
  • Hacka sallad, gurka och tomat. Blanda i en skål.
  • Lägg upp potatissallad, lax och sallad. Ringla lite balsamvinäger över salladen. Det är öven gott med lite örtsalt till den.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.