Krämig risgrynsgröt på pappas vis

Julens godaste gröt

Visst är det ändå rätt intressant med traditioner? Vissa följer de klassiska sederna medan andra har anammat helt egna traditioner som bara följs inom familjen. När min mormor levde brukade hon alltid göra julens risgrynsgröt. Vi åt den sent på kvällen efter att julmiddagen hade intagits.

Sedan vi började fira jul ute på landet är det nu istället min pappa som gör julegröten. Han brukar göra den dagen innan julafton eller gå upp lite tidigare samma dag och göra den – för den tar faktiskt en timme att göra. Sedan äter vi den tillsammans på julaftonsmorgonen framför brasan tillsammans med skinkmackor med senap på. När vi har ätit frukost brukar vi ha julklappsöppning.

Risgrynsgröt med grädde

JulfrukostDen gröten han gör är krämig och god och riktigt härlig tillsammans med mjölk och pudrad kanel. Hemligheten är att han gör den både med mjölk och grädde – precis på mormors vis. Många recept på risgrynsgröt gör man bara med mjölk, men han gör den alltså med halva mängden vispgrädde.

Jag har alltid föredragit mannagrynsgröt men ser alltid fram emot en skål krämig risgrynsgröt på pappas vis på julaftonsmorgonen. Det är trots allt ett trevligt sätt att starta julmyset på. Mackan man käkar till ska förstås vara kavring eller vörtbröd med julskinka och skånsk senap. Då blir det som allra bäst – och en kopp kaffe så man vaknar till ;)

Eftersom det inte är något gluten i grötris är denna gröt glutenfri. Den som vill ha en vegansk byter mjölk och grädde mot motsvarande ickeanimaliska alternativ av havre, kokos eller mandel. Den som vill ha en laktosfri gröt byter mot något av alternativen ovan, eller helt enkelt laktosfri mjölk och laktosfri vispgrädde. Den som vill laga denna gröt i en slökokare har ner alla ingredienser i grytan och kör den på lägsta läget i cirka 4-6 timmar.

» Här hittar du fler klassiska julrecept

Krämig risgrynsgröt på pappas vis

Krämig risgrynsgröt på pappas vis

För: 4 personer

3 dl vatten
0,5 tsk salt
1,5 dl grötris
1 kanelstång
3 dl mjölk
3-4 dl vispgrädde

  • Koka upp saltat vatten och ha ner grötriset. Lägg på locket och låt det koka på svag värme i 10 minuter.
  • Ha ner en kanelstång med det kokta riset och rör i mjölk och grädde. Lägg på locket så det är en liten glipa och låt riset svälla på låg temperatur i cirka 40-50 minuter. Rör om då och då. Är gröten för lös, låt den gå vidare på låg värme. Är den för tjock, rör i mer mjölk. Servera den krämiga risgrynsgröten med mjölk och malen kanel. Förslagsvis tillsammans med en härlig smörgås med julskinka och senap.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.