Krämig svampsoppa med potatis och créme fraiche

Vad ska man laga av svampen

Vad härligt det är med all denna svamp. Jag bara älskar att komma ut i skogen, andas frisk höstluft och leta upp en massa härliga svampar. Det är verkligen något speciellt med denna tid på året. Kanske beror det på att jag fått hänga med ut i svampskogen knappt innan jag kunde gå. Då drog mamma med mig i skrindan när hon och mormor var ute och plockade på landstället.

Sedan två år tillbaka har vi vårt eget landställe. Då blev det till att nosa upp nya svampställen att plocka på. Det visade sig förra året, när jag var ute första gången, att vi har massor av fina svampskogar. Det är ändå rätt kul att försöka hitta svamp på ett nytt ställe, för då får man verkligen testa sina svamp-skills. Att känna igen typisk svampskog är ändå något jag lärde mig redan som liten, och sällan slår det fel.

Krämig svampsoppa med potatis

Till detta recept på krämig svampsoppa med potatis och créme fraiche kan man ta blandad höstsvamp. Kantareller och trattkantareller är det de flesta brukar plocka, och de går alldeles utmärkt. Allra godast blir det just när man blandar olika sorters svamp eftersom de alla har lite olika smakbild. Då får man en fin balans på soppan.

Fylligheten får denna soppa från potatis. Jag använder mjölig potatis som sedan mixas tillsammans med svampen. Basen består också av vitt vin, grädde, chili och persilja. Lite av svampen sparar man till efter mixningen så att den får lite tuggigt innehåll. Det hela blir en fyllig och god svampsoppa som passar perfekt att servera med en bit bröd till som huvudrätt.

» Här hittar du fler goda svamprecept

Krämig svampsoppa med potatis och créme fraiche

Krämig svampsoppa med potatis och créme fraiche

För: 6-8 personer

800g rå blandsvamp, ex kantareller och trattkantareller (400g stekt)
1 stor gul lök
2 dl halvtorrt, vitt vin (ex riesling)
500g mjölig potatis
1/2 röd chili
7 dl vatten
4 dl créme fraiche
1-2 tsk majsstärkelse + 0,5 dl kallt vatten
salt, peppar
2 msk hackad färsk persilja

  • Stek svampen i en stekpanna till vätskan försvunnit. Ha ner en klick smör och smaka av med salt och peppar.
  • Hacka löken och låt den mjukna i en grytan med en klick smör. Ha ner svampen men spara cirka en deciliter till senare. Slå på vinet. Skala och tärna potatisen och ha ner i grytan. Hacka chilin och ha ner. Slå på vatten och låt det koka på medelvärme i 15 minuter under lock.
  • Rör ut majsstärkelse i 0,5 dl kallt vatten och ha ner i soppan. Rör i créme fraiche. Smaka av med salt och peppar samt hackad persilja. Låt puttra ytterligare 15 minuter. Mixa allt med en mixerstav. Ställ tillbaka på värmning. Blir soppan för tjock, ha i mer vatten. Hacka den sparade svampen om det är stora bitar och ha sedan ner den i soppan. Servera med bröd och ost.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.