Krämig tonfiskpasta

Enkel pasta med tonfisk

Helt plötsligt drabbades jag av en hel massa jävlaranamma. Jag vet knappt ens hur det hände, men det känns bra – väldigt bra. Kanske har en period med ledighet haft positiv inverkan. Kanske har också all självömkan över att vara arbetslös äntligen tagit slut. Jag ÄR skitbra och det är lätt att glömma när man blir varslad.

Det känns som att det här året kommer att bli kanonbra. Men, inget händer om man bara sitter och tittar på – man måste ta tag i det själv. Man kan liksom inte vinna på lotto om man inte köper en lott. Ni hajar?

Att blogga är ett heltidsjobb

Min present till mig själv i år är att blogga mindre. Under de senaste två åren har jag bloggat varje dag. Att blogga är ett heltidsjobb, så det är inte konstigt att folk frågar om det är bloggande jag livnär mig på.

Sanningen är den att jag inte tjänar ett dugg på att blogga, i alla fall inte ekonomiskt. Däremot har jag lärt mig så sjukt mycket och utvecklats så otroligt mycket att det är en förmögenhet i sig. Många tror att bloggandet är enkelt, och visst sätter man ribban själv, men det många inte förstås är hur mycket som ligger bakom.

Från ax till limpa… till uppäten limpa

Först ska man uppfinna receptet, skriva ner det och fota maten. Därefter ska det in i publiceringsverktyget, staljas och skrivas text. Bilder ska redigeras och taggas upp i systemet. Inlägget ska petas in i olika kategorier så att bloggen kan lägga in det på rätt ställen. Sedan ska det sökordsoptimeras och skickas upp och ut i alla kanaler.

Där emellan måste man optimera bloggen, bygga om, uppdatera och se till att den är användbar. Det måste kontrolleras hur folk rör sig på bloggen, hur bloggen rankas och att man syns i sökmotorerna. Dessutom bygger jag ständigt om den för att den ska bli enklare för mig att använda – det ÄR ett heltidsjobb. Å andra sidan, när jag gör något är det alltid 200%.

Tack till alla som läser

För många låter det här kanske som grekiska, men med andra ord tar bloggandet mycket tid. Dock hade jag inte gjort det om det inte hade varit så förbaskat kul och gett så mycket. Mitt liv har blivit så annorlunda på två år, på ett positivt vis, mycket tack vare bloggandet. Så, tack alla ni som läser och följer. Jag hoppas att ni hänger med lite till!

Vill ni läsa mer om något, har några särskilda requests eller bara vill komma med feedback, tveka inte att kommentera nedan. Här under receptet på krämig tonfiskpasta hittar ni fredagens smarriga och lättlagade pasta. Självklart med utomordentligt bra dryckestips från Andreas Kjörling.

Krämig tonfiskpasta

För: 4 personer

Krämig tonfiskpasta

10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
5 bitar soltorkade tomater
3 msk kapris
100g lufttorkad skinka, ex serrano
1 burk kidneybönor
2 burkar tonfisk i olja (à 120g)
3 dl vispgrädde
1 burk körsbärstomater (400g)
40g rucola
1 dl parmesanost
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk olja smaksatt med tryffel
salt, peppar

500g spaghetti

1. Skiva purjolök och låt den mjukna tillsammans med pressad vitlök i en stekpanna. Strimla de soltorkade tomaterna och serranoskinkan och ha ner dessa samt kapris, kidneybönor och tonfisk i pannan. Slå på grädden och ha ner burktomaterna. Salta och peppra och låt allt puttra ihop.

2. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen.

3. Slå av vattnet på pastan, vänd ner såsen och blanda om. Servera med en tuss rucola, balsamico, tryffelolja och riven parmesan.

 

Andreas Kjörling rekommenderar dryck:

white”Boschendal 1685 Chardonnay Pinot Noir är ett vitt vin gjort på 60% Pinot noir och 40% Chardonnay, från den Sydafrikanska producenten Boschendal. Vinet har, trots att det är ett vitt vin, en liten nyans av koppar. Doften är intensiv med unga fruktiga toner av röda bär.”

”Här finns en elegant syra och en förnimmelse av tannin i smaken som domineras av fylliga toner av syrlig frukt samt en lång eftersmak. Syran i vinet möter sälta från skinka och kapris samtidigt som vinets fylliga karaktär väl matchar fetma från grädde och parmesan. Helt klart ett av de mer intressanta vinerna man kan hitta på systembolaget.”

Vitt: Boschendal 1685 Chardonnay Pinot Noir (74747) 121:-

Andreas KjörlingAndreas Kjörling är sommelier och författare med fokus på vin och gastronomi. Karriären började för snart 20 år sedan. Vinintressent vaknade när han jobbade på anrika Grand Hôtel i Stockholm vilket i sin tur ledde till sommelierstudier på Restaurangakademien. Efter fem utgivna succéböcker om vin och Champagne – varav två vinnare i svenska uttagningen till World Cook Book Award, är han idag en uppskattad föredragshållare och författare. Följ honom på Facebook.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.