Krämig tonfiskpasta med champinjoner och soltorkade tomater

Enkel och snabblagad pasta

Ibland behöver man bara ett snabblagat och enkelt recept – som en krämig tonfiskpasta med champinjoner och soltorkade tomater. Det här receptet blev till precis innan jul när vi kom ut till landet. Vi var ganska trötta, hade inte orkat handla och var sugna på något krämigt och gott. I kylen hade vi vispgrädde och creme fraiche ståendes. Det här är typiska basvaror som håller länge eftersom de har så hög fetthalt – jag kör alltså bara med 30 procentig creme fraiche och riktig vispgrädde.

Skåpen har vi alltid fyllda med konserver och tetror – både hemma och på landet. Detta har vi för att det är smidigt med konserver; de kan ätas som de är, är enkla att få med sig, håller länge och behöver inte vara kylda. Med ett gäng konserver i kylen behöver man inte handla hela tiden. Skulle det dessutom något hända – elavbrott, terrordåd eller liknande kriser som gör att man inte kan få tag i mat eller inte kan laga den, då är det utmärkt med en konserv. Vi tror att vi är så skyddade i lilla Sverige och att inget ska hända… Men rätt som det är gör det det.

Recept med tonfisk på burk

Men, för att återgå till receptet så är det här ett typiskt konserv-recept. Vi kom alltså ut till landet och behövde laga av vad vi hade. Lök hade vi i ett skåp, pasta i ett annat. Till det fick det bli konserver av tonfisk, champinjoner och soltorkade tomater. Att det skulle bli så gott hade jag kanske inte tänkt mig från början, men lustigt nog är detta ett recept jag gärna skulle bjuda på.

Kombinationen av grädde och creme fraiche ger en krämig bas med lätt syra som lyfter det hela. De stekta champinjonerna tillsammans med tonfisken passar fint smakmässigt och blir kanon tillsammans med dijonsenap och kryddor. Gör man en stor omgång får man också mat till många, eller att stoppa i matlådor. Smidigt!

» Här hittar du fler goda pastarecept

Krämig tonfiskpasta med champinjoner och soltorkade tomater

För: 8 personer

Krämig tonfiskpasta med champinjoner och soltorkade tomater

2 gula lökar
2 burk champinjoner (a 400g)
1 dl vitt vin
2 msk dijonsenap
8 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 kruka färsk timjan
2 burkar tonfisk i olja (a 185g)
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
200g creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, torkad oregano
500g pasta, ex spaghetti eller tagliatelle

1. Grovhacka löken och stek den mjuk i smör. Ös över löken i en skål.

2. Slå av vattnet från champinjonerna och halvera de som är stora. Stek champinjonerna i lite smör så de torkar till en aning och får lite yta. Ös tillbaka löken i pannan med champinjonerna och slå på vinet. Strimla soltorkade tomater. Klicka i dijonsenap, ha ner soltorkade tomater och hackad timjan. Ha gärna i någon matsked eller två av oljan från de soltorkade tomaterna – det ger god smak.

3. Så bort oljan från tonfisken och rör ner tonfisken i pannan. Häll i grädden och vattnet (skölj ur gräddförpackningen med det) samt creme fraiche. Rör ihop allt och låt det puttra ihop. Smaka av med äppelcidervinäger, salt, peppar och oregano.

4. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och rör sedan i pastasåsen. Servera med tryffelolja/chiliolja och parmesan – eller bara som den är.

Rekommenderat vin till: Las Moras Pinot Grigio (74090) 89:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.