Krämig vegopanna med grönkål, linser, champinjoner och crème fraiche

För råvaror i säsong under vintern

Så här efter nyår och den obligatoriska köttfesten vid jul kan det vara kött att få i sig lite mer grönt. Som en krämig vegopanna med grönkål, linser, champinjoner och crème fraiche. Denna lakto-vegetariska maträtt blir matig och mätande tack vare linser och rotsaker. Jag serverar denna panna med ris, men det går så klart bra att byta mot exempelvis potatis, pasta eller quinoa om man föredrar det.

Den här tiden på året är lök, rotsaker och kål i säsong. Dessa goda råvaror kan man kombinera med ingredienser från skafferiet och frysen. Vi har alltid crème fraiche i kylen. Jag älskar nämligen crème fraiche. Eftersom vi bara handlar mat en gång i månaden fyller vi upp kylen ordentligt, vilket gör crème fraiche till en bra ingrediens eftersom den håller så länge. När crème fraichen är på väg att passera bäst före brukar vi istället frysa den – både crème fraichen och grädde faktiskt. Då kan man plocka fram en burk eller tetra när man behöver.

Puylinser

Så förlänger du hållbarheten

När man fryser grädde och crème fraiche blir de lite grynigare när man tinar dem. Därför passar de bäst i gratänger och grytor där de får värmas upp. Vi serverar aldrig den frysta grädden eller crème fraichen vispad eller i kall sås. De behöver alltså värmas för att koka ihop. Hur som helst är det ett smidigt sätt att ta vara istället för att slänga – och dessutom förlänga råvarornas livslängd betydligt.

Ladda upp med linser

I denna gryta använder jag puylinser. Dessa håller ihop mer än exempelvis röda eller vanliga gröna linser. Puylinser går även under namnet Dupuy. En del säljer dem även som delikatesslinser eller enkelt enkelt bara som små gröna linser eller melerade linser. Linserna är just melerade och har ett hårdare skal än de röda och gröna linserna. De har samma egenskaper som svarta belugalinser, så får du inte tag i puylinser kan du byta mot det. Jag brukar beställa en stor 2-kilospåse med pyulinser eftersom det åtminstone förut var lite knepigt att få tag i. Då har man dessutom alltid dessa fina, lyxiga linser därhemma. Här hittar du mina tips på var du kan få tag i puylinser.

Förutom linser har jag i gul lök, grönkål, morötter, rotselleri och paprikasallad. Det vill säga strimlad paprika på burk (se länk nedan). Jag har också i färska champinjoner, men dessa kan man naturligtvis byta mot hela champinjoner på burk. Steker man i vegetabiliskt smör och byter crème fraichen mot en vegetabilisk fraiche blir rätten helt vegetarisk och vegansk.

» Här hittar du fler goda vegorätter

Krämig vegopanna med grönkål, linser, champinjoner och crème fraiche

Krämig vegopanna med grönkål, linser, champinjoner och crème fraiche

För: 4–6 personer

1,5 dl puylinser
2 stora gula lökar
300g färska mindre champinjoner
100g grönkål
2 vitlöksklyftor
3 morötter
500g rotselleri
1 tsk sambal oelek
salt, peppar
1 dl vatten
1/2 burk paprikasallad
5 dl crème fraiche (30%)

Tillbehör:

ris
1 salladslök till dekoration

  • Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Ha ner linserna och dra ner värmen så det bara sjuder. Sjud linserna i cirka 20 minuter. Slå av vattnet.
  • Hacka löken. Gnugga champinjonerna rena och kvarta dem. Hacka grönkålen. Finhacka vitlöken. Gnugga morötterna rena och skala dem om de är jordiga. Halvera morötterna på längden och skiva dem (om morötterna är tjocka kan du skära dem till kvartsskivor, dvs dela morötterna i fyra på längden innan de skivas). Skala och tärna rotsellerin. Lägg allt i högar på skärbrädan eller i olika småskålar.
  • Smält smör i en stekpanna med höga kanter. Ha ner löken och låt den mjukna på medelvärme i några minuter.
  • Ha ner champinjonerna i stekpannan med löken och stek tills de börjar få lite yta. Ha ner grönkål, vitlök och sambal oelek och stek ytterligare en minut.
  • Blanda i morötter och rotselleri. Salta och peppra ett varv. Låt allt stekas under omrörning i cirka 5 minuter och slå sedan på vattnet.
  • Rör i den de kokta linserna, paprikasallad och crème fraiche. Låt allt puttra i ytterligare 5 minuter. Känn att rotsakerna är tillräckligt mjuka med hjälp av en tandpetare. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Servera med kokt ris och strimlad salladslök.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.