Läcker pasta inspirerad av Italien
Ibland blir mina cravings efter pasta lite för stora. Då bara måste jag laga något gott med pasta – gärna vegetariskt. På så vis blev detta recept på krämig pasta med vitlök, avokado och kronärtskocka till. Det här är visserligen ett recept som publiceras i efterskott, men det gör inget, för det blev supergott. Efter en kall men skön dag på landet var det gott att bulka upp med lite pasta.
En gång i våras åt jag en av mitt livs godaste pastor. Det var en äkta italiensk pasta med massor av rund vitlökssmak och som i övrigt var rätt enkel att laga. Den har på något vis präglat hela mitt pasta-väsen och jag strävar alltid efter att uppnå något liknande när jag gör pasta.
Bra mat att bjuda på
Jag skulle vilja påstå att den här blev en precis lika bra. Krämig, lagom med vitlök och lite extra touch av kronärtskockan och paprikan. Självklart ska det vara riktigt bred pasta som får suga i sig av smakerna. Ta då pappardelle eller någon annan bred bandpasta-sort. Vill du ha något extra till så kan det vara gott med ett vitlöksbröd. Jag menar, ska man käka pasta kan man lika gärna gå all in och lyxa med bröd och ett glas vin. I detta recept tar jag av skalet på paprikan. Paprika utan skinn gör pastan mjukare, men orkar du inte skinna paprikan kan du ta en deciliter paprika på burk, eller bara låta paprikan tillagas tillsammans med löken och vitlöken.
Den här rätten är beräknad för fyra personer eftersom jag räknar med att alla tar om. Är man lite mindre i maten kan den dock räcka till 6 personer. I annat fall kan man få en riktigt smarrig matlåda dagen efter. Berätta gärna om du provar och vad du tyckte.
» Här hittar du fler goda pastarecept
Krämig pasta med vitlök, avokado och kronärtskocka
1 röd paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 burk kronärtskockshjärtan (240g)
1 dl gröna oliver
1 burk hela champinjoner (170g)
6 bitar soltorkade tomater i olja
5 dl grädde
1 msk färsk timjan
salt, peppar, oregano
Tillbehör:
500g pappardelle eller annan bandspagetti
2 avocado
parmesanost
- Kärna ur och skär paprikan i breda klyftor. Lägg upp klyftorna på folie och rosta i ugn – 250°C i 20-30 minuter. Vänd på dem efter halva tiden. Tag ut, låt svalna och drag sedan av skinnet på paprikorna. Hoppa över detta steg om du inte orkar skinna paprikan och hacka den bara. Låt den mjukna i grytan tillsammans med löken i steget nedan.
- Hacka gul lök och halvera champinjonerna. Hetta upp en kastrull med smör och ha ner lök och champinjoner. Kör på medelvärme. När löken blivit genomskinlig, ha ner den hackade vitlöken och låt den värmas en minut. Slå på vitt vin samt vattnet som kronärtskockshjärtanen ligger i. Låt det koka upp.
- Dela kronärtskockshjärtan och oliver till halvor. Strimla soltorkade tomater och den grillade paprikan. Ha ner allt i kastrullen. Slå på grädde och klipp i färsk timjan och smaka av med kryddor. Låt allt puttra i cirka 10 minuter under lock så smakerna utvecklas och grädden tjocknar lite.
- Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet blanda pastan med pastasåsen. Tärna avocado och rör ner i såsen precis innan den ska serveras. Servera med extra svartpeppar och riven parmesanost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Vanvettigt gott, liksom alla de rcept jag hittills provat på din sida! Varmt tack för detta!
Superduperdelicious! :D Det var riktigt gott! Dock var det mer komplicerat än jag trodde och jag som inte är van att följa recept blev stressad av att göra rätten själv, det tog mig nästan en timme! Så ett tips är att läsa igenom receptet ordentligt innan och sen själv planera hur man ska parera med pastan och så. Men lätt värt det :)
Mycket bra tips – det tackar vi för :)
Kul att det smakade.
//Madeleine